Лъснаха чудовищни разхищения от еврошефството – 2.5 млн. лв само за шалчета, химикалки, папки…

2,5 милиона лева за шалчета, вратовръзки, химикалки, папки, календари, мускалчета, ключодържатели и транспаранти с логото е отчело като разход до момента родното министерство за председателството ни на ЕС, което приключи в средата на годината.

За настаняването в хотели четири и пет звезди и за изхранването на скъпите гости от чужбина са платени досега също 2,5 милиона лева.

Данните обаче не са окончателни, защото все още доста институции и общини не са отчели пълните разходи, които са направили и не са получи парите си, обяснява ресорният министър Лиляна Павлова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Тя напомня, че с четири постановления на МС бяха отпуснати 108,1 милиона лева, за да не се изложим пред чужденците, докато сме начело на ЕС.

В тази сума обаче не влиза ремонтът на НДК, който глътна на българския данъкоплатец цели 45 милиона лева.

Част от парите от постановленията се изплащат на базата на вече свършена работа, а други чакат оформянето на документите. Предвидени са средства за 32 ведомства и 93 общини.

Доста от ведомствата обаче все още не са приключили с провеждането на мероприятията и отчитането на разходите.

Към 30 юни са похарчени 69,3 милиона лева, което представлява 64,1% от одобрените средства с въпросните постановления.

Към края на юни процентът на одобрените за изпълнение средства за 2018 г. спрямо отчетените е 46,2 на сто.

Така че до момента 1 милион лева са отишли за осигуряване на Интернет, медиамоноторинг, техническо подсигуряване от предвидените близо 2 милиона.

От справката, предоставена от Павлова, се вижда, че досега са платени 2 558 765 за настаняване и изхранване на чужди делегации, а заложеният бюджет за това е 3,8 милиона.

Над 2 милиона лева са отчетени като разход за офис оборудване и наем на техника. Близо 2,5 милиона са платени за сувенири, подаръци, реклама от предвидените по план три милиона.

Над 1,8 милиона лева са разходваните пари за преводачите на ЕК, като по план те трябва да са 3 милиона, което означава че предстои допълнено плащане.

Като цяло Министерството на европредседателството до момента е отчело разход в размер на 10 886 437, а предвидените за него са 16,5 милиона.

Външно министерство е отчело разход от 8 милиона лева, като по план трябва да получи 15 милиона, така че до края на годината вероятно ще отчете и остатъка от близо 7 милиона.

За наложителен ремонт на посолствата ни зад граница МВнР е похарчило 2, 4 милиона от предвидените 2,6 милиона.

За наемането на допълнителна офис техника в представителството ни в Брюксел са дадени 130 000 лева, за коли под наем в белгийската столица – още близо 800 000 лева.

БНТ е взела над 7 милиона лева за отразяването на събитията от календара на европредседателството и чака още 600 хиляди, както е по план.

Малко по-малко от 3 милиона е струвала на НСО охраната на високопоставените гости.

Службата за охрана е трябвало да си купи спецтехника за проверка на хора и багаж, да наеме коли, включително бронирани.

Не само всички министерства са получили пари за различни събития, ами и институции като Института по правосъдието, омбудсманът, Сметната палата, Комисията аз финансов надзор, Патентното ведомство.

93 общини също взели средства за организирането на различни фестивали в рамките на Европредседателството. За тях сумите са по 3000 лева.

Сред тях са Гърмен за “Да пеем и танцуваме заедно”, Девин с “Девин денс фест”, Долна баня за “Долна баня в Европа”, Луковит за “Предимството да си част от Европа” и все в тоя дух.

Автор: Камелия Цветанова

Източник: Днес.бг