Люба Кулезич: Властта не смее да си признае, че е зависима от Пеевския модел

Това коментира в предаването на Георги Коритаров ”Свободна зона” по тв Европа известната журналистка Люба Кулезич.

Двамата говориха за несвободата на медиите, за порочните схеми на властта и политиката.

„Диалектиката на живота е неумолима – Бойко Борисов ще си отиде от политическата сцена в един момент, който все повече наближава“, каза Кулезич.

Според нея, 8-ми март е символ на Гинка Върбакова, която пък е част от политическия харем, подставено лице на управлението. Двамата с Коритаров говориха за невъзможната мечта в момента да се прави аналитична, сериозна и задълбочена журналистика:

„Телевизията е най-повръхностното изкуство в света, пък и аналичността е привилегия за четящите хора. У нас управляващата върхушка държи по някоя телевизия, те се държат в авторитарно положение. Това е огромно, тежко и жестоко разочарование, защото противоречи на заявките на ГЕРБ от 2009 г. Те са върхушка, която не се нуждае от свободни и независими медии. Монополизирането на медиите бе направено от Делян Пеевски, а властта не смее да си признае, че е зависима от това. Неудобните журналисти си отиват. Остават журналистите, които плямпотят по телевизията и отблъскавт хората“, коментира Кулезич и допълни:. „Медиите са под контрол. Борисов в 3-тия си мандат обяви: „По медиите е свободия“. Но, всъщност свободата на свободата е зачеркната. Всяка партия от властта си има по една медия.

„Легендата, че съм имала приятелски отношения с Борисов, е плод на жълтите медии на Пеевски. Защитавала съм ги във времето, защото смятам, че Цветанов беше жертва на преследване – Пеевски директно го заплаши. Имам кадри, които ще пусна – питах го ще позволи ли да е в колаборация с Пеевски. Той ми каза, че няма да позволи. А после се сдушиха със тях“, поясни тя и отсече, че „властта е в рамките на авторитарна координатна система. Тази върхушка не се нуждае от свободни и независими медии. Символът на тази разруха знаем, че е фигурата на Делян Пеевски. Властта пък не смее да си признае, че е зависима от този тип Пеевски модел““.

„Аз казвам това, което не се говори. Проблемът е диагностициран отдавна. Всяка болест има своите крайни смъртоносни проявления. Проблемът бе поставен на масата, когато седнаха на една маса с реформаторите. Прегърнаха се коварно, задкулисни отношения се подаваха отзад. Идентинфицираха прокуратурата като проблем, но нищо не последва. Говориха за ВНС и нова Конституция, пишеше го в програмата на ГЕРБ, но после се отрекоха и отказаха.

В процеса на третото си управление ревизираха своите идеи. РБ бяха жертвани, обявиха ги за капризни лигльовци. Сега се вижда, че РБ вътрешно е бил превзет от Кунева и сие, които бяха като смокинов лист.

Сега Цацаров е персонифициран образ на модела на управление. Той представлява проявление на опасен за демокрацията модел“, каза още Люба Кулезич.

Източник: Фрог нюз