Любен Дилов: Борисов не е човек, който държи злато в чекмеджета

„Румен Радев се държи като кандидат-президент от 3 години“.

Това заяви в предаването „Политически НЕкоректно“ Любен Дилов, лидер на „Гергьовден“, депутат от ГЕРБ-СДС в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

По думите му конфронтационното поведение в политиката е проблем и има нужда от диалог и медиатор:

„Очевидно г-н Радев не може да проведе тези разговори и не може да доведе до стабилност държавата. Явно има голям афинитет към изпълнителната власт и там го влече, очевидно. Проф. Анастас Герджиков е спокоен, диалогичен, управлявал е една институция – Софийския университет, която наподобява държава с много общини, които са факултетите. Ние смятаме, че професорът е много по-подходящ за тази длъжност, отколкото Румен Радев, защото преди всичко търси съгласието и разбирателството, а не конфронтацията“.

Според Дилов и Лозан Панов (номиниран за президент от „Правосъдие за всеки“ – б. р.) би бил успешен в тази посока.

Любен Дилов направи прогноза, че на втория тур на президентските избори много от формациите, които подкрепят Радев, ще загубят мотивация да се явят да гласуват:
„Надявам се това, че Христо Иванов заяви защо не могат да подкрепят Радев, да е призив към техните избиратели кого да подкрепят на балотажа“.

Проф. Анастас Герджиков не е зависим от ГЕРБ човек, категорично подчерта Дилов.

„Мебелите на Бойко Борисов са отвратителни, те са мебелировка от късния соц. Истина е, че там има някакъв спекулативен момент, голям, има някаква атака срещу него, която не знам дали проработи. Не знаем дали това съдържание (в нощното шкафче – б.р.) е негово. Нямаме никаква убеденост, че това би могло да е така. Борисов не е човек, който държи злато в чекмеджета“, коментира Любен Дилов и уточни, че се съмнява, че „човек, който 12 години управлява една държава, по такъв начин ще си управлява личните дела – такъв човек да си държи кюлчета в чекмеджета е смешно“.

Той се съгласи, че отговори се дължат и няма неудобни въпроси:

„Всеки политик, който избяга от отговори, не става за тази работа“.

Дилов подчерта важността на парламентарните избори и необходимостта от съставяне на работещо правителство:

„България не е Белгия, за да може да издържи 3 години без кабинет. Искрено се надявам и смятам, че ще има правителство този път. Стига да влезе някакъв що-годе читав проект, а не такъв, който е създаден, за да бъде отказан, какъвто беше вторият кабинет на Слави, ще го подкрепят и формации, които играят крайно опозиционно, стига да се конструира някаква власт“.

Източник БНР