Любо Кольовски: Путин, Фики и Дядо Йоцо

Мой състудент от журналистическия факултет, син на известен писател,а и самият той известен писател и редактор на столичен седмичник, автор на книги и филмови сценарии, признава в един свой материал колко силно и приятно бил изненадан, когато чул дъщеря му да се хвали, че прочела разказ на наш класик, който не бил включен в училищната програма („Дядо Йоцо гледа“ ). По-нататък колегата разказва с каква огромна и горчива изненада узнал, че дванадесетокласниците от едно елитно училище не били чували за Захари Стоянов, Йордан Йовков, Дебелянов, а името Николай Лилиев ги хвърлило в тиха паника. За сметка на тия бели петна в познанията им, всички били наясно с Фики и пр. съмнителни, но актуални „фигури“ от нашето съвремие. Имената на останалите „герои“ на нашето време моментално ги забравих…
Авторът се разкайваше, че не само образователната „реформа“ и училището, но и ние, родителите сме виновни за трагичното дередже в знанията и чувствата на младите поколения.

Това ме накара да се замисля дали има и какъв е изходът от тая мрачна действителност. Нали съм стар наивник, та от време навреме се отплесвам по такива безнадеждни теми. И кой знае защо, се отнесох към днешната традиционна пресконференция на Путин, отговорите, които той даде на журналистическите въпроси и самите журналисти и тяхното поведение.

Знаете, че аз не съм путинист и се имам за носител на десни убеждения. Избягвам да се прехласвам пред идеологии и поради възрастта си, гледам прагматично на света и неговия динамичен провал, на който всички сме свидетели.

Свидетели сме и на разрухата, която от четвърт век е основният елемент на най-новата ни история.

Малко обърках поантата на несръчното си съчинение, но в заключение ще добавя само, че връзката между непознаването на класиците, чалгата и пресконференцията на руския президент е пряка. Директна е тая проклета връзка. Така ми се струва и така мисля аз. До толкова е директна, че води до политическата чалга депутатчето Ненков да търси страх в очите на президента Радев, а Сашо Томов, без да е юрист, да коментира по телевизията казуса с катастрофалния гаф на Плевнелиев.

Любо КОЛЬОВСКИ