Мажоритарният вот е неудобен за партийната система

Почти година слушам разни социолози, политолози, партийни шамани, всякакви гурута на телевизионния екран и все се канех да седна и да го напиша, но ето че времето и за това дойде.

Защо, Социолозите обясняват колко лош е мажоритарният вот? Просто е, защото при едни мажоритарни избори Остават без работа и пари.

Да сте чули някоя социологическа агенция да е познала при Мажоритарен вот примерно президентски – кой ще победи. Хайде сега си представете, пък как аджеба ще пеят за онзи, който им плаща в 240 избирателни района. Те имената на кандидатите няма да запомнят, за другото да обяснявам ли?

И не забравяйте, че Парламентарни Мажоритарни избори, не са като кметски или президентски, защото в посочените имаме случаи – партии да се обединяват за да победят някой честен човек стигнал до балотаж. Но когато става въпрос за Парламент, няма как да се обединят партиите срещу някой. Защото сте наясно, какъв ще е отзвука в обществото.

Защо плачат политолозите ли? По същата причина, остават гладни и без работа. За коя политика ще говорят, за политиката на човека Иван (примерно), който го познава цял Калофер, а те не са чували за него, ами ако Ивановците са 5240 човека в 240 избирателни района и между другото ще са по известни от всеки спуснат партиен политик. Тогава политилозите – за коя политика ще говорят?

За телевизиите и партийните субсидии по време на избори как се харчат за реклами милиони да пиша ли? Или там сте наясно, защо не им отърва референдума?

Да сте чували, колко пари харчат разни министерства за реклами? Ако не сте ще е добре да се поразровите..

За ПР- а и всичките служители там да напиша ли, колко пари се харчат по – време на избори. Помислете, ако е мажоритарен вота, коя партия ще харчи пари. Вместо да търси истински лидери с качества и тук идва другия проблем от който ги е страх партийните послушковци в партийните секти – хората лидери с качества не търпят някой да им казва какво да правят, противно на собственото им мнение.

Те са неудобни на партийната система, затова и в партиите няма много лидери, те не са предпочитани там.

Пропуснах ли нещо, защо ги е страх от мажоритарния вот и обясняват колко бил лош? А да пропуснах да напомня, че когато се избират само в един избирателен район хора като Бойко и Корнелия може и да не са в следващият парламент. А за Винкели, Сидеровци, Тумбаци, Ристета съм на 100% сигурен, че няма да са.

И не забравяйте 500 милиарда лева за 27 години е сумата похарчена за политици, партии, охраната им, екстрите им и даже включвам и екскурзиите с гаджета в чужбина за сметка на партийната субсидия, подарена на партиите от данъкоплатеца. Интересно ми е колко ли неща можехме да си спестим, ако не вярваха някои хора на политиците и техните глашатаи разни…

Атанас Калев, Фейсбук