Макрон: Европейска армия трябва да защити континента от Русия и САЩ

Френският президент Еманюел Макрон призова във вторник към създаването на „истинска европейска армия“, с която Старият континент да се защити по-добре срещу Русия, и дори Съединените щати.

Макрон, който настоява за съвместни въоръжени сили на ЕС след идването си на власт миналата година, заяви, че Европа трябва да намали зависимостта си от американската мощ, не на последно място след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че се изтегля от договора за ядрените оръжия от ерата на Студената война.

„Трябва да се защитим по отношение на Китай, Русия, и дори Съединените американски щати“, категоричен бе Макрон пред радио „Европа 1“, цитирано от БГНЕС.

„Когато видях президента Тръмп да обявява, че се отказва от основния договор за разоръжаване, който се формира след като през 80-те години на миналия век евроракетната криза се стовари върху Европа, кой беше основната жертва? Европа и нейната сигурност“, подчерта френският държавен глава. “Ние няма да защитим европейците, докато не решим да имаме истинска европейска армия“, каза Макрон в интервюто, което е било записано в понеделник вечерта във Вердюн, североизточна Франция. „Нуждаем се от Европа, която защитава по-добре себе си сама, без само да зависи от Съединените щати“, изтъкна Макрон.

Припомняме, че през миналата година ЕС стартира съвместен фонд за отбрана в размер на няколко милиарда евро, предназначен да развие военния капацитет на Европа и да направи континента по-стратегически независим. Франция оглавява създаването на сила от девет страни, предназначена да бъде в състояние бързо да проведе съвместна военна операция, за евакуация от военна зона или да окаже помощ при природно бедствие.

Френският президент Еманюел Макрон поздрави германския канцлер Ангела Меркел за „изключително достойното“ решение да се отт…

„Мирът в Европа е несигурен“, позчерта Макрон и допълни: „Бяхме засегнати от опити за проникване в киберпространството и многобройни интервенции в нашите демокрации“, каза той, очевидно имайки предвид Русия. Макрон също така предупреди за „авторитарните сили, които се възстановяват и превъоръжават в пределите на Европа“.

Държавният глава на Франция предупреди за нарастващия национализъм, докато се готви да посрещне десетки световни лидери, включително Тръмп и руския президент Владимир Путин, в неделя, когато ще бъдат отбелязани 100 години от примирието от Първата световна война.

Източник: Petel.bg