Макрон: Турция играе опасна игра, а НАТО остава в мозъчна смърт

Президентът на Франция Еманюел Макрон обвини турския президент Реджеп Ердоган, че играе опасна игра в Либия, защото действията му противоречат на ангажиментите, които е поел на Берлинската мирна конференция за бившата джамахирия.

Това предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

Макрон, който прие в Париж тунизийския си колега Каис Саид, повтори тезата си, че НАТО е в мозъчна смърт. Но обвини за това Турция – заради инцидента в Средиземно море, за който съобщи миналата седмица френската министърка на отбраната Флоранс Парли. При въпросния инцидент турски бойни кораби с враждебно поведение са попречили на френски кораб да провери дали цивилен кораб под турски флаг е превозвал оръжия за Либия в нарушение на международното ембарго.

Турция подкрепя признатото от ООН правителство в Триполи срещу на източнолибийската групировка Либийска национална армия под командването на Халифа Хафтар. Анкара възнамерява да помогне на правителствените сили да си върнат контрола върху петролните находища превзети от Хафтар. А срещу това се обяви Египет, чийто президент Абдулфатах ас Сиси заплаши с военно нахлуване в Либия.

Изтчоник: БНР, Petel.bg