Манолова: Щом у нас омбудсманът е атакуван, сплашван, дискредитиран, какво остава за гражданите?

Решението, дали ще се кандидатирам за кмет, ще бъде изцяло продиктувано от интересите на гражданите.

След като в една държава омбудсманът, който е призван да защитава хората, е атакуван, сплашван, дискредитиран, какво остава за гражданите.

Това каза по БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Тя отказа да коментира дали ще се яви като номинирана от партията на Слави Трифонов. Относно проблема с африканската чума, Мая Манолова уточни, че властите трябва да отидат на място и да обяснят на хората нуждата от евтаназирането на животните, както и да регистрират здравите прасета.

Манолова посочи, че вината за разрастването на епидемията е на властите, които са пренебрегнали проблема и не са приложили ефективни мерки за справяне с него.

Хората са притеснени и гневни, защото властта се опитва да прехвърли цялата отговорност за бедствието африканска чума върху тях. Опитът е хората, които отглеждат прасета, за да се препитават, да пратят цялата вина за безхаберието на държавните институции, поясни Манолова.

Според нея процедурута за регистрацията на животни е сложна и тежка и затова властите трябва да отидат на място и да регистрират животните. Тя заяви, че отглеждането на прасета не е нарушение на законите.

Според омбудсмана всички стопани трябва да бъдат справедливо обезщетени по пазарни цени.

Манолова коментира и уволнението на медицинската сестра от болница „Токуда“ Мая Илиева, която е водач на протестите на медицинските работници. Тя ще отиде на планирания за утре протест пред болницата, за да се противопостави на уволнението.

Институциите се опитват да настройват хората един срещу друг, дават обещания, които не изпълняват като това за увеличаване на стартовата заплата, което не се случи, поясни омбудсманът.

Източник: Фрог нюз