Марешки: Не искам да свърша като Мишо Бирата и ген. Танов

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки съзря дирижирана атака срещу бизнеса си в действията на прокуратурата, която преди дни го обвини в изнудване на собственици на аптеки заедно с още двама депутати от партията.

„Предлагаха ми квота във властта като на патриотите. Както дадоха на тях екоминистерството, а Нено Димов е десен човек. И както дадоха на Пеевски икономическото министерство. След като не приех моркова, дойде тоягата. Искат да ме смачкат и да стана послушно пуделче. Няма как да стане с мен“, каза Марешки в предаването „На 4 очи“ по бТВ, цитиран от Гласове.

Той заяви и че в прав текст му е било казано „да приключва с бизнеса с горива, за да си няма проблеми“.

„Не искам да ми се случи това, което се случи с в един хотел край Правец. Отиде си здрав, прав човек, в силите си“, каза зам.-председателят на Народното събрание.

Марешки обяви и че всекидневно получава заплахи.

„България днес се владее от мутрите. Сега сме като Румъния по времето на Чаушеску. Затова се страхувам да не свърша като Мишо Бирата и ген. Танов“, добави той.

Преди дни в изоставено хале на русенската рафинерия „Полисан“ беше намерен обесен бившият производствен директор на предприятието – 51-годишният Гален Петков. Веднага тръгна слухът, че има вероятност самоубийството да е свързано с воденото от специализираната прокуратура разследване на дейността на рафинерията за данъчни измами.

Около загадъчната смърт на Петков витаят съмнения. От разследването заявиха, че той не е оставил предсмъртно писмо на близките си, не е страдал от някакво тежко нелечимо заболяване, не е извество и да е имал семейни проблеми, в резултат на които да е взел фаталното решение.

„Полисан” се смята за основният доставчик на горива за бензиностанциите на Веселин Марешки.

Същите съмнения витаят и досега около смъртта на бившия шеф на митниците Ваньо Танов и на бизнесмена Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата, който беше открит мъртъв в четиризвезден хотел в Правец на 30 март 2011 г. Появиха се версии, че бизнесменът е бил убит с отрова. Това твърдеше доскоро и лидерът на „Атака“ и настоящ партньор на Борисов във властта Волен Сидеров.

Мишо Бирата се прочу покрай скандален аудиозапис от 2011 г., публикуван от вестник „Галерия“, в който тогавашният премиер Бойко Борисов разпорежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да спре проверка в бирения завод на бизнесмена по сигнал за производството на нелегален алкохол. Записът уличаваше Борисов като съучастник в прикриване на престъпна дейност.

Бившият шеф на агенция „Митници“ Ваньо Танов също почина внезапно на 29 февруари 2016 г. и мнозина направиха аналогия между мистериозната му смърт и тази на Мишо Бирата пет години по-рано.

Източник: Гласове