Маргарита Михнева: Битката за истината се води в съда, не в медиите. Колтуклиева загуби

„Битката за истината се води в съда, не в медиите. Колтуклиева загуби.“

Думите са на Маргарита Михнева и са по повод решението на СРС да отхвърли иска на Соня Колтуклиева към нея и да го обяви за неоснователен.

Ето и малко предистория:

През 2014 г. В предаването на БНТ ‘Още от деня“ пред водещият Димитър Цонев Маргарита Михнева заявява, че Соня Колтуклиева е получавала незаконно пари от банкера Цветан Василев за пиар услуги. Става дума за получени пари „на ръка“ срещу разписки за суми от 10000 лв на месец. Михнева показва и копия от разписките на които е подписът на Колтуклиева.

През 2016 г. в интервю за вестник „Галерия“ на въпрос: „Защо Соня Колтуклиева Ви обвини, че сте говорител на Сотир Цацаров?“, Михнева отговаря: „Не познавам Цацаров, но се чудя на какво отгоре Соня Колтуклиева ще бъде морален стожер на журналистиката в България. Взимала е всеки месец по 10 000 лв на ръка от Цветан Василев за да го обслужва медийно! И то години наред.“

След тези думи на популярната ТВ журналистка Соня Колтуклиева завежда иск срещу Михнева. Колтуклиева настоява пред съда, че й се дължи обезщетение за „преживени стрес, тревога, обида, възмущение и гняв, в следствие от обидни и клеветнически твърдения, станали достояние на неограничен кръг от хора“. Искът й за претърпени „неимуществени вреди“ е в размер на 24 000 лв, заведен на 21.06.2016 г.

В хода на делото се установява, че Соня Колтуклиева наистина е взимала пари от Цветан Василев, и с документ от Софийска градска прокуратура се удостоверява, че срещу Колтуклиева се води досъдебно производство №263/2015г. с предмет „ установяване на данъчни задължения чрез недеклариране на облагаем доход от физическото лице Соня Колтуклиева“.

Докато чака съдът да се произнесе Колтуклиева решава да отвори втори фронт на битката, като внася жалба в Кюстендилската адвокатска колегия, този път срещу защитника на Михнева, адвокат Антон Сираков. Жалбата е входирана на 08.08.2017 г. В нея Колтуклиева настоява за отнемане на адвокатските права на Антон Сираков с мотив: „уронване на авторитета и доброти ми име в обществото“. Мотивите описани в жалбата са със същият състав, като мотивите за заведения иск срещу Маргарита Михнева. Единствената разлика е, че Колтуклиева е добавила и документ, че не дължи данъци към НАП, но документът е изваден след като тя вече е осъдена да плати данъци върху получените от КТБ суми.

BGJOURNAL се свърза се с адвокат Сираков и ето какво разказа той:

– Заради участието на моята подзащитна при Димитър Цонев и заради едно интервю пред вестник „Галерия“, Колтуклиева завежда иск. В производството по делото Колтуклиева усети, че това й действие не е от най-разумните, обвиненията и към Михнева са безпочвени и би трябвало, ако се ръководи от закона съдът да отхвърли нейния иск. Така всъщност се получи накрая, но нека да не изпреварваме събитията. Не мога да си обясня с какво намерение, по-точно мога, но не мога да го докажа, Соня Колтуклиева се оплаква и от мен в адвокатската колегия към която принадлежа(Кюстендил-б.р.), и съвсем „скромно“ поиска да ми бъдат отнети адвокатските права.

– Какъв е нейният мотив да направи това срещу Вас?

– Аз бих го обяснил по най-елементарния начин, едно озлобление заради това, че с моето активно съдействие тя ще загуби делото. За което аз не нося никаква вина, не аз съм я съветвал да го завежда. И бих си позволил да кажа още, че е съвсем неразумно от нейна страна, сама да доказва че е била упрекната от Маргарита Михнева съвсем основателно. Защото тя за пореден път в оплакването си до колегията заявява откровени неистини. Според нея аз неправилно съм дал едно интервю пред вестник „Галерия“ през 2017 г. В което съм излъгал. Не обръщам внимание на квалификацията, аз съм свикнал да ме ругаят моите съдебни противници, това значи, че съм си свършил добре работата. Но, да се върнем на темата: Колтуклиева заявява, че няма нищо общо с медийното обслужване на КТБ, а аз цитирам една публикация от 2014 г. В която самата Соня Колтуклиева обяснява своята дейност точно в подкрепа на Цветан Василев и КТБ. Това е интервю по инициатива на самата Соня Колтуклиева (виж тук). След това бивам упрекнат, че съм разпространявал лъжливи твърдения, защото според Колтуклиева подписът и под документите(приходни разписки) е бил фашифициран.

Аз съм упрекнат пред адвокатската колегия от г-жа Колтуклиева, че съм си измислил твърдения за нейната посредническа дейност между силни фигури на деня. Съвсем скоро в сайта Frognews.bg излезе материал „Соня Колтуклиева за първи път разкри, че тя е била в ролята на посредник между Борисов и Василев“. Разбира се става въпрос за министър-председателя Борисов, и Цветан Василев от КТБ. Колтуклиева изпълнява тази роля докато не чува премиера Борисов да казва, че е готов да събори една-две банки, ако трябва, стига Орешарски никога да не се върне на власт. Най-накрая тя е възмутена от моите „лъжи“, че аз очаквам да бъде осъдена за неплащане на данъци. Обаче тя прави това оплакване в момента в който вече е осъдена.

В крайна сметка преди дни 32-ри състав на СРС решава, че искът на Соня Колтуклиева към Маргарита Михева е неоснователен и следва да се отхвърли. Също така осъжда Колтуклиева да заплати разноските по делото в размер на 300лв.

Източник: BGJOURNAL.INFO, BIG5.BG