Мариана Попова от връх Шипка: Днес хората са изправени срещу политиците. Войната е срещу управляващите

Днес хората са изправени срещу политиците. Войната е срещу управляващите, начина на управление на България.

Хора, мисля, че е време за революция!

Това каза пред БТВ от връх Шипка певицата Мариана Попова.

Тя е със съпруга си Веселин Плачков, за да отбележи на това място знаменателната дата.

„Трябва да учим децата си, че имаме дълг към това, което ни е дадено като наследство. Трябва да го носим с цялата тежест и отговорност и да го развиваме, а не да го забравим и да се сещаме за него само на 3 март“, каза Веселин Плачков.

Стотици хора започнаха изкачването до връх Шипка. Въпреки препоръките да няма струпване на хора заради коронавируса и върлуващия грип, българите се стичат към паметното за Освобождението на България място. Сред хората има и немалко деца.

„Чувството е неповторимо. Идвам, защото съм българка“, заяви пред Нова телевизия една жена. Нашите деди са били наясно, че Трети март няма да ни обединява докрай, но ще ни показва, че ние – българите, сме имали възможност да участваме в освободителното дело. Това заяви д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа”. „Държавата ни е резултат на всичко онова, което се е случило преди години. Празникът ни обединява”, заяви той.

Проф. Милко Палангурски разказа, че паметникът „Шипка“ е официално открит през 1934 г. „Причината за късното му създаване е, че всяко хубаво нещо у нас става бавно. Откриването му е обвързано с актуалната политика в България. През тази година се подписва Балканският пакт. Имало и е преврат”, каза проф. Палангурски.

И напомни за подписването на Балканския пакт и за военния преврат, които „са били необходими“ за сплотяването на обществото и е било добър повод, смята историкът.

Източник: Фрог нюз