Марин льо Пен: ЕС е мъртъв, той се провали по всички фронтове

Лидерът на крайнодясната френска партия „Национален фронт“ Марин льо Пен обяви, че Европейският съюз е мъртъв и трупът му го поддържат на изкуствено дишане, а Франция трябва веднага да напусне общността.

Това заяви кандидатката за президент на Франция в интервю за германския в. „Билд ам Зонтаг“, цитиран от „КРОСС“.

„Европейският съюз е мъртъв, но все още не знае за това, той се провали по всички фронтове: икономическия (ръстът е много бавен), социалния (бедността се увеличава, безработицата е много висока), сигурността (ЕС не е в състояние да защитава своите граници, не може да ни защити от ислямския тероризъм)“, е категорична Марин льо Пен.

Тя е категорична, че ако спечели изборите за президент през пролетта, ще иска големи преференции за Франция от Брюксел, като ако не ги получи, ще извади страната от ЕС.

„Настоявам Европейският съюз да върне независимостта по четири точки: граници, валута, икономика и право“, настоява лидерката на „Национален фронт“.

„Или ЕС ще се съгласи на това, и ние ще бъдем част от Европа (на обединените) народи, или ако той откаже, тогава аз ще кажа на французите, че ние трябва да напуснем Европейския съюз и ще предложа референдум по въпроса“, допълни тя.

Марин льо Пен е на мнение, че с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ се слага „край на стария свят, който се управляваше от пазара, един свят, в който народите трябваше да бъдат принесени в жертва на неолиберализма и да изчезнат“.

Тя е твърдо убедена, че навлизаме в ерата на голямото завръщане към нациите и народите.