Мая Манолова: Повишенията на парното, тока и водата са необосновани и нечестни

Повишенията на парното, тока и водата са необосновани и нечестни за българските граждани.

Освен това искам да припомня, че последните увеличения бяха през октомври миналата година.

А цената на природния газ на международните пазари не се е увеличавала, така че няма причина да се вдигат цените и у нас.

Това каза пред БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Няма солидно обяснение за увеличението на цената на топлото, например.

Продължава да намалява количеството произведена топлинна енергия, а цената в същото време се повишава. От предложението на КЕВР се вижда, че ремонтните дейности в размер на 9 милиона лева намаляват на около 5 милиона, защото планът за ремонтите дейности от миналата година не е изпълнен. На практика нито един от показателите на дружеството не се подобрява, а цената на услугата се вдига, добави Манолова.

В България от години цената на тока не се определя пазарно, а държавно-регулирано. Основният регулатор на инфлация е КЕВР, а държавата нехае за стабилността на българските граждани, посочи омбудсманът.

По отношение на идеята за безплатни детски градини Мая Манолова обяви, че се чувства доволна, че парламентарните групи повдигат тази тема.

Децата трябва да бъдат максимално обхванати, това е най-смислената инвестиция, както и мярка срещу демографската криза. Това е най-смисленото, което може да направи държавата за младите семейства. Никой друг разход няма смисъл, колкото инвестицията в човешкия капитал. Нека да има достатъчно инвестиции в нови детски ясли и градини, уточни тя.

Омбудсманът приветства и намерението на депутатите да преосмислят своето виждане върху диференцираната ставка върху книгите.

Източник: Фрог нюз