Мая Манолова тръгва срещу експолоатацията на труд и модерното робство

Мая Манолова тръгва срещу експолоатацията на труд и робството, което се упражнява в страната над българския народ.

„Заедно с КНСБ внасяме пакет от законодателни срещу експлоатацията на труд и модерното робство в 21 век. Ежедневно сме залети от жалби срещу работодатели, които не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняват своите социални ангажименти“.

Това каза на брифинг в Народното събрание обмудсманът на Р България Мая Манолова по повод внасянето на пакет от законодателни промени заедно с КНСБ срещу „модерното робство“, предаде Агенция „Фокус“.

„Налага се ежедневно да гасим пожари, изброили сме над 20 случая, част от които сме посетили и лично“, обясни Мая Манолова и даде примери със случаи в Бобов дол, Варна, София, Дупница и други.

„Това са случаи на експлоатация, на „модерно робство“, работникът работи безплатно, не му се плаща, а семействата им гладуват“, заяви тя.

„Работниците са от шивачки до миньори, които страдат от техните работодатели“, коментира омбудсманът. „Част от тези случаи са вбесяващи, няколко пъти съм била на място, споделям гнева и отчаянието на работниците“, каза още Мая Манолова.