Медведев: Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, ще разположим ядрено оръжие в Балтика

Русия заплаши, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, ще се наложи да засили отбраната си и повече няма да може да става въпрос за „безядрен статут“ на Балтийския регион.

„Балансът трябва да бъде възстановен“.

Това написа в Телеграм бившият президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от Ройтерс.

Финландия, която има обща граница от 1300 км с Русия, и Швеция обмислят дали да се присъединят към НАТО, или не.

Медведев написа още, че ако двете страни се присъединят към Алианса, тогава Русия ще трябва да укрепи своите сухопътни, военноморски и въздушни сили в Балтийско море, за да възстанови военния баланс.

„До днес Русия не е предприела такива мерки и няма да го направи“, добави той.

Медведев поясни, че трябва сериозно да се засили групировката на сухопътните сили и ПВО, както и да се разположат съществени военноморски сили в акваторията на Финския залив.

„Никой здравомислещ човек не иска повишаване на цените и данъците, засилване на напрежението по границата, „Искандер“-и, хиперзвукови и кораби с ядрено оръжие буквално на една ръка разстояние от собствения му дом. Да се надяваме, че разумът на нашите северни съседи все пак ще победи. Ако не, както се казва, „сам ще дойде“, пише Медведев.

Според Литва Русия вече има ядрени оръжия в Балтийския регион

Русия вече има ядрени оръжия в Балтийския регион, каза литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас, цитиран от Ройтерс.

Анусаускас обясни пред BNS, че ядрени оръжия са били разположени в руския Калининградски ексклав на Балтийско море още преди войната.

„Настоящите руски заплахи изглеждат доста странни, когато знаем, че дори и без сегашната ситуация, те държат оръжието на 100 км от границата на Литва“, заяви той.

По думите му ядрените оръжия винаги са се съхранявали в Калининград: „Международната общност и страните в региона са напълно наясно с това“.

Министър-председателят на Литва Ингрида Симоните също коментира заплахата на Русия, като я определи за „нищо ново“.

Източник: OFFNews