Медведев: САЩ не щадят живота на украинците и алчно им изпращат оръжие след оръжие, като така удължават военните действия

Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО представлява по-малка заплаха за Русия, за разлика от членството на Украйна в Алианса.

Това сподели в интервю за Ал Джазира заместник-председателя на Съвета по сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

,,Влизането на Швеция и Финландия в НАТО – поне във формата, в която бе обявено – представлява по-малка заплаха за Русия, за разлика от членството на Украйна“, заяви бившият руски президент.

Медведев подчерта, че Русия няма териториални претенции към двете скандинавски страни, но „не така стои въпросът“ с Украйна.

По отношение на самата война Медведев посочи, че Съединените щати и Европа доставят оръжие за Украйна, тъй като само по този начин могат да избегнат директен конфликт с Руската федерация.

Американските и европейските официални власти вече заявиха, че ще направят всичко възможно, за да осигурят победата на Украйна. Но Украйна е тази, която воюва, а не САЩ или Европа. Те не искат да щадят живота на украинците и алчно им изпращат оръжие след оръжие, подпомагат ги финансово, като по този начин насърчават удължаването на военните действия, коментира още Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

По думите му в началото Украйна е била склонна да седне на масата за преговори, но парите и оръжията, които получи от европейците и американците, я накарали да се оттегли от дипломацията и да воюва с Русия.

В тази връзка Медвед уточни, че Русия е фокусирана в това да защити живота на гражданите си и интересите си, а не да спечели войната.

Източник: Novini.bg