Медведев: Трябва да приемем ЛНР и ДНР в състава на Русия

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви днес, че е „от огромно значение“ подкрепяните от Москва сепаратисти в Украйна да организират референдуми за присъединяване към Русия.

Това предаде Ройтерс.

В публикация в социалните мрежи Медведев посочи, че официалното превръщане на подкрепяните от Москва Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) в част от Русия е жизненоважна стъпка за гарантиране на интересите им и може в още по-голяма степен да оправдае употребата от Русия на военна сила за защитата им.

Вчера сепаратистките лидери на ДНР и ЛНР се споразумяха „да синхронизират“ усилията си за провеждане на референдуми за присъединяване към Русия, след като назначените проруски представители в двете републики засилиха призивите си за гласуване.

„Референдумите в Донбас са от ключово значение не само за системната защита на жителите на ЛНР, ДНР и други освободени територии, но и за възстановяването на историческата справедливост“, отбеляза бившият руски президент в „Телеграм“.

Медведев добави, че след приемането на ЛНР и ДНР в състава на Русия геополитическите промени в света ще станат необратими, предаде ТАСС. „След произвеждането (на референдумите) и приемането на новите територии в състава на Русия геополитическата трансформация в света ще придобие необратим характер“, написа политикът.

Дмитрий Медведев, който в момента заема поста заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, заяви още, че Москва трябва да позволи присъединяването на самопровъзгласилите се републики, тъй като това ще оправдае допълнително използването на военна сила в Украйна, посочи още Ройтерс.

„Посегателство върху територия на Русия е престъпление, което позволява използването на всички сили за самозащита“, каза Медведев, според когото „това е причината, поради която референдумите плашат Киев и Запада и затова те трябва да се проведат“.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас говорят за присъединяване още след първия си опит да излязат от контрола на Киев през 2014 г. Назначените от Кремъл представители в други части на Украйна, окупирани от руските сили след инвазията на 24 февруари – южните Херсонска и Запорожка области, също повтарят от месеци, че са готови да проведат гласуване дали да се присъединят към Русия.

Руските войски окупираха цялата Луганска област по-рано в конфликта, въпреки че украинските власт обявиха вчера, че са си върнали контрола върху едно село в района при своето контранастъпление. Големи части от ДНР също са все още под украински контрол, както и територии в Херсонска и Запорожка области.

Източник: БТА, Vesti.bg