Менда Стоянова: Българинът е беден, но купува по 2-3 коли на семейство

При таван от 5000 лева на неимуществените обезщетения за по-далечни роднини на загинали в катастрофи и без ограничение за най-близките, застраховката „Гражданска отговорност“ не би следвало да се оскъпи.

Това заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ на БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

По-рано днес управляващите прецизираха предложенията си за промяна в законодателството, като в първоначалния вариант се предлагаше „таван“ и на парите за най-близкия семеен кръг на загиналите. Сега той остава само за по-далечните роднини.

Повод за кризата със застраховките стана решение на Върховния касационен съд, което позволи получаването на обезщетения от по-широк кръг близки на загиналия. Застрахователите предупредиха, че решението може да доведе до цена от 1000 лева за задължителната „Гражданска отговорност“. По-рано днес Стоянова нарече това предположение „фалшиви новини“.

„Ако остане таванът за далечните роднини, и това се случи за всички нововъзникнали претенции, макар и по стари дела, това би струвало 50 милиона лева, което застрахователните компании могат да поемат и в рамките на сегашния размер на гражданската отговорност. Не би трябвало това да рефлектира в повишение на цената на застраховката“, заяви депутатът за „Хоризонт“.

Тя уточни, че най-близкия кръг роднини, като съпрузи, деца и родители, и до момента получават средно по около 100 000 лева заради смъртта на свой близък на пътя. „Цената (на застраховката) би се увеличила ако няма таван и за нововъзникналите претенции също бъдат със среден размер 100 000“, уточни Менда Стоянова.

Тя изтъкна, че само за 3 месеца от решението на ВКС има 300 заявления за претенции на около 850 човека с обща стойност 100 милиона лева. Наред с това адвокати обикалят близки и далечни роднини, с цел да ги привлекат към дела за обезщетения, заяви Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия в НС разкритикува президента Румен Радев заради позицията му срещу повишаване на данъка на старите коли. Според Радев, българите са принудени да шофират такива превозни средства заради бедността им.

„Президентът Радев не взема решения и не носи отговорност и може да си говори каквото си иска, така че рейтинга му да се повишава. Данъкът за старите коли не се повишава въобще, а вътре се прави разпределение и се увеличава тежестта върху автомобилите, които замърсяват околната среда. Българинът купува стари коли. Той е беден, но купува по 2-3 коли на семейство и след това се бори за ниска стойност на застраховката и данъка. Като народ трябва да изберем искаме ли да живеем в по-чиста среда, или ще продължим да тровим нас и децата си. Днес имаме протест срещу въвеждането на екологичната компонента за автомобилите, а само след няколко седмици вероятно ще имаме протест срещу лошия въздух“, смята Менда Стоянова.

Според Стоянова на двата типа протести трябва да има различни хора, но всъщност са едни и същи.

„Мисля, че има професионални протестиращи и ако се разгледат видеозаписите, те ще се видят на почти всички протести за какво ли не“, смята Стоянова.

Източник: 19min.bg