Менда Стоянова: Държавата е много добре. Имаме рекордно ниска безработица, а заплатите растат

„Минималната работна заплата у нас трябва да достигне до 40 процента от средното възнаграждение за страната“.

Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова по БНТ, цитирана от „КРОСС“.

Според нея бюджетът не трябва да бъде двигателя на икономиката, не трябва да бъде центърът, около който се водят дискусии, защото бюджетът е просто един инструмент на държавата за преразпределение на пари, които се изземват от хората и бизнеса и чрез държавата се преразпределят за т.нар. „публични услуги“.

По отношение на Бюджет 2016 г., по думите на Менда Стоянова, той е завършил много добре и през първите три месеца на тази година тенденцията е продължила.

„Финансовата и фискална устойчивост на държавата е много добре към този момент. Към месец март бюджетът е на излишък около 1 милиард лева, което е една сериозна сума“, посочи тя и допълни, че приходите са над 660 милиона лева, което е повече за същия период на миналата година. „Само данъчните приходи са над 10,5% повече от приходите за същия период на 2016 г. Тогава имаше сериозен ръст на приходите спрямо 2015 г. Така, че тенденцията наистина е много добра“, каза Менда Стоянова.

„По данни на НСИ, безработицата е 6,9% – ниво, което рекордно ниско, а средната работна заплата за първото тримесечие на тази година е 1006 лв., което означава, че се запазва нивото и ръста, което беше постигнато през четвъртото тримесечие на м.г.“, допълни тя.

„Едновременно с това имаме един сериозен фискален резерв от порядъка на 12-13 милиарда лева – страхотен буфер в държавата. И всичко това показва от гледна точка на фискалната политика, от гледна точка на държавните финанси, нещата наистина са много добре. Но не трябва да забравяме и че държавните финанси са огледало на самата икономика“, уточни тя.

Източник: КРОСС