Меркел е в паника, национал-консервативните десни формации в Европа са във възход

„Предсрочните избори са най-прагматичното решение в момент, защото просто няма накъде да се развива това правителство и този парламент. Свърши им времето за конструктивни решение, нямат и обществен кредит на доверие. Така, че най-разумното в случая е да отиваме на избори, а не най-демократичното.“ Това заяви политологът Калоян Методиев в интервю за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ – Пирин.

По повод първоначално обявената и след това отказана подкрепа от ГЕРБ за правителство на Патриотичния фронт, Методиев заяви, че има слухове, че е имало външен натиск от страна на Ангела Меркел.

„Меркел в момента е в паника от това, че национал-консервативните, националистически, десни формации в Европа са във възход и по всякакъв начин се опитва да задържи положението, но дали е така, това не се знае. Европейските показалки много чест се размахват безразборно в България. Виждате, че позициите се сменят не през ден, а през няколко часа. Това е такова нестабилно хаотично поведение, че нямам думи. Ние, които следим политическите процеси, не смогваме да следим лъкатушенията на мнението, а какво остава за хората, които си имат друга работа“, заяви Калоян Методиев.

Според него не бюджет 2017 е станал „ябълка на раздора“ между двете политически сили.

„Едва ли. Бюджетът може да бъде само причина, защото през последните две години се направиха толкова компромиси с бюджетни средства, теглене на заеми, програми, че на мен лично ми се струва, че няма как бюджета да е причина за проблеми между двете парии. Лично аз смятам, че зад всичко това стои нещо друго“, смята политологът.

„От ПП ГЕРБ размотаваха патриотите в продължение на една седмица, водиха някакви преговори с тях и в един момент се отказаха. Сега действат по същия начин и с реформаторите – дават им сигнали, че може да се направи правителство, а по-късно след като е даден сигнал, че ще се помисли в тази посока ще последва отново „връщане на топката“. Това са едни схеми, които ми се виждат много дребни. Не подобава на голяма партия с претенции да е сериозна да прави такива упражнения. Повтарям, не излъчват сигнал за устойчивост, което е условието някой да има претенция да управлява“, заяви Методиев.

„Не мисля, че ГЕРБ като най-голяма партия щяха да издържат да подкрепят някой по-малък. Тя цялата им философия на съществуване и развитие е да са винаги първи, те да казват какво да се случва. Така че всички други конструкции щяха да бъдат фалшиви“, обяснява политологът.

„Вече сме в предизборна ситуация. Така е от края на лятото и така ще е до началото на пролетта. Ако трябва да използвам една метафора, то: Политическите сергия отвори и всеки си предлага стоката. От друга страна клиентите са изнервени, искат нови продукти и това усложнява обстановката за търговците. От гледна точка на политическия маркетинг пазарът се променя“, коментира Калоян Методиев.

„Категорично смятам, че това Народно събрание е изчерпано и отиваме на избори“, казва още Методиев.

„Другата седмица БСП ще получи мандат, който ще върне, защото те ясно казаха, че искат да се ходи на избори. Третият мандат ще бъде връчен на Реформаторският блок, който прави кански усилия да съставя правителство в това Народно събрание. Възможно е Плевнелиев да бави третия мандат, докато минат тези 7 седмици, докато встъпи в длъжност Радев. Ако назначи служебно правителство, ще е само, за да разпрати поздравителните картички за Коледа и нищо повече“, убеден е Калоян Методиев./Епицентър.бг