Меркел: Няма да ограничаваме броя на мигрантите, ще приемем всички!

Германия няма да налага ограничение на броя на бежанците, които приема. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел на конферениця на нейния Християндемократически съюз в Мюнстер, съобщават германски медии.

Баварската сестринска партия на Меркел, Християнсоциалният съюз, многократно призова за налагане на ограничение на броя на бежанците, на които се предоставя убежище в Германия и предложи горна граница от 200 хил. мигранти на година, идея, която Меркел отхвърли.

„Не смятам, че този инструмент е най-подходящият, по няколко причини“, изтъкна тя пред партийния актив в Мюнстер, който се съсредоточи основно върху миграционната политика.

„Има разлика дали има мир в Сирия или Ирак. Една година може да има много малко мигранти, следващата година – повече“, посочи канцлерката.

Германия може само да помогне на хората в нужда, добави Меркел и отбеляза, че страната отхвърля и връща обратно онези, които не отговарят на изискванията за международна закрила.

Меркел предупредила срещу изолацията, изтъквайки, че отговорът на глобализацията е „отвореност, основана на ценности“.

„Ако на афганистанско дете е позволено да стисне ръката на канцлера, може ли и моята дъщеря също да го стори“, попитал човек от публиката. Меркел не възразила и позирала за снимка с 9-годишно момиче от Кьолн.

На регионална конференция в Хайделберг в понеделник Меркел стисна ръката на млад афганистанец./БЛИЦ