Меркел: Ще има тежки последствия, ако България и Гърция затворят границите!

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви против затварянето на границите за бежанците, което би довело до тежки последствия за Европейския съюз. Тя каза още, че ще се бори за реализирането на сключеното между ЕС и Турция споразумение за спиране на бежанския поток на срещата на върха на съюза тази седмица, предадоха световните агенции, цитирани от „КРОСС“.

Ангела Меркел обясни, че срещата е свързана с това дали споразумението между ЕС и Турция може да бъде реализирано успешно и да разреши бежанската криза. Според нея другият вариант със затварянето на гръцко-българската граница бил неприемлив и с последствия за Гърция, ЕС и Шенгенската зона.

„Ще се боря с всички сили в четвъртък и петък за дневен ред ЕС-Турция като правилен начин за справяне с това“, каза Меркел.

През миналата година ЕС и Турция се споразумяха за 3 милиарда евро, които да отидат за подпомагане на условията на живот на бежанците на турска територия. Същата сделка обаче включваше и безвизово пътуване на турските граждани в ЕС, което доведе до разногласия сред страните членки.