Местан: Етнически турчин съм, трябва да бъда уважен като такъв

Аз съм български гражданин, етнически турчин, мюсюлманин по религия. Аз съм етнически турчин и трябва да бъда уважен като такъв.

Tова заяви в предаването „Тази сутрин” лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Общувам на турски и български в моето семейство. Моите деца не можаха да научат майчиния си език, затова поех и родителската отговорност да ги науча на онова, което училището не ги научи. Така че ги научих на турски.

На въпрос с какво бяха нарушени неговите конституционни права, Местан отговори: „Ако разбираме българската нация като гражданската, то концепцията за нея предполага наличието на етнически малцинства. Защо непрекъснато ми се налагат глоби по време на предизборна кампания, че говоря на турски? Малцинствата отсъстват от институции като съд, като специални служби и пр.”

Местан заяви това сякаш е забравил, че етнически турчин бе заместник министър на отбраната и днес един от зам.-председателите на НС също е такъв.

Лидерът на ДОСТ допусна и друго противоречие. Той заяви, че има европейско мислене, но предпочита да сме като Албания по отношение на малцинствата, а не като Франция.

Имаме сериозни финансови проблеми, ще се наложи да закриваме офиси. Живея със спестяванията си, която съм декларирал надеждно. Пакетите за изборите са купени с членски внос, а не с пари на фондация, в което прокуратурата ме обвинява, твърди лидерът на ДОСТ.

Той призна, че е ходил скоро в турското посолство: „Бях на прощално кафе със заминаващия си турски посланик Сюлейман Гьокче. Говорихме си на интересни теми.”

Местан продължава да си вярва, ДОСТ е разбил монопола на Движението за права и свободи. Само че на ДПС не се закриват офиси, а се отварят.

Източник: Фрог нюз