Местан: Трябва да спрем Радев и Русия на всяка цена. Всички да гласуват за Цачева

Изборът на Президент е избор на държавническа визия за развитието на страната. Вместо това, президентският вот беше тотално подменен и партизиран. Сведе се до елементарен механизъм на премерване на партийни мускули за предстоящи парламентарни избори.

Отчаяните опити на Трайчо Трайков да постави в центъра на дебатите стратегическия избор на България в условия на тази тежка геополитическа криза да отстои евро-атлантическия път на развитие, се оказаха недостатъчни. И понеже се знаеше, че не той, а Цецка Цачева ще отиде в крайна сметка на балотаж, точно тя трябваше да построи своята кампания върху този най-важен критерий за десноцентристки кандидат – демократ. Това, че не го направи, е нейна и на ГЕРБ стратегическа грешка за първия тур.

През оставащите до балотажа дни тази грешка трябва да бъде коригирана. Това е единственият шанс, макар и със закъснение, да се постигне консолидация на разпилените десноцентристки избиратели около нейната кандидатура. Става въпрос за консолидация на всички български граждани, за които ценността евро-атлантизъм стои по-високо от партиите.

Рискът България да се отклони от своя стратегически път и да се върне в орбитата на сивата зона на евразийските интереси, е огромен. Ние предупредихме за този риск още преди първия тур.

Резултатът на Радев не е случаен. Той е функция от месеци назад добре подготвяна стратегия с участието на външен геополитически фактор. Стартът на все още неоповестения проект Радев бе даден на конгреса на „Единна Русия“ в Москва. Днес идва доказателството, красноречиво илюстрирано в руска медия: „В България поведе приятел на Русия“.

От тази гледна точка, победа на Радев ще означава фатален руски геополитически пробив в зоната на НАТО и ЕС.

В този смисъл, не беше случайно предупреждението на европейски специални служби, че руската хибридна война с особена целенасоченост се води в пет европейски държави, сред които и България.

Българският им инструмент е с особен камуфлаж – военната униформа на уж натовски генерал и партии, членки на ПЕС и АЛДЕ (ДПС), с „Атака“ в притурка.

Преодоляването на тази опасност е отговорност на всеки български демократ. Вярвам, че не всичко е загубено. Това предизвикателство стои по-високо от отношението ни към Бойко Борисов и ГЕРБ и Цецка Цачева.

Тук искам да поздравя г-н Трайчо Трайков, който още в нощта след изборите преодоля емоциите и заяви, че десните не могат да подкрепят ляв кандидат. За съжаление, не всички десни лидери са на висотата на своя кандидат за Президент г-н Трайчо Трайков.

Очаквам да преосмислят позицията си и от пасивното „не подкрепяме ляв кандидат“ да призоват към активно гражданско действие за подкрепа на единствено възможния кандидат – г-жа Цецка Цачева. Само така евро-атлантизмът ще бъде препотвърден като макрорамката, в която да се развива демократичният процес в страната.

Победа на г-жа Цецка Цачева на президентските избори с подкрепа на всички български граждани – демократи, ще бъде, макар и частична, компенсация и за още една стратегическа грешка на ГЕРБ – безпринципната управленска коалиция с участието на крайни националисти – нацисти.

Уважаеми демократи,
България е застрашена от две глобални опасности – брутален ляв популизъм, първо, и, второ, още по-опасния, краен, нацистки популизъм, който придобива застрашителни размери.

На този фон абсолютно вторичен, според мен, даже незначителен е въпросът ще подаде или не оставка Бойко Борисов; ще има или не предсрочни парламентарни избори. Залогът на този вот не е властта на Бойко Борисов, а бъдещето на България.

Оценка за вота на ДПС

Една дума е достатъчна за синтезирана оценка  – Провал.

Първо. Загуба на повече от половината гласове, спечелени на парламентарни избори 2014г. Тук искам да предпазя анализаторите от една тежка заблуда, че едва ли не този вот не е представителен за потенциала на ДПС, защото тази партия обикновено не може да мобилизира избирателите си за президентски вот, за разлика от парламентарния. Не, колеги. ДПС никога не е правила по-агресивна кампания дори на парламентарни избори. Никога не е отделяла повече ресурс. Дори почетният им председател, за разлика от местния вот, излезе от сарайските си покои и за да мобилизира избирателите си, отиде да гласува. Кампанията им беше като за парламентарни избори. Просто вече толкова си могат. Тези избори погребаха няколко мита за ДПС:

1.    Мита за свръхсилата.
2.    Мита за балансьора.
3.    Мита за определящото значение при избора на държавен глава.

И всичко това, без още да сме им скочили насреща с наша кандидатура.
Второ. За първи път ДПС губи от крайните националисти, при това в пъти – 2.5 пъти.
Трето.  За първи път един независим кандидат, един Марешки отнася ДПС, печелейки почти два пъти повече.

Опитът тежката загуба да бъде прикрита с фалшиви усмивки на лицата на участниците в пресконференцията и несръчното им перчене, по-скоро превръщат в карикатура тази някога славна партия.

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI (Така преминава световната слава)

За ДОСТ

Що се отнася до ДОСТ. Ние нямахме кандидат и въпреки това, както Ви обещах, в състояние съм да докажа чрез конкретен секционен анализ чувствителни пробиви.

В Турция в 2011г. в своя апогей ГЕРБ имат едва 350 гласа в 86 секции. Днес вотът за Цецка Цачева в Турция е 12 000, и то в условия на рестриктивен Изборен кодекс – само 35 секции. Пробив !!! 11 650 гласа разлика са на ДОСТ.

Телеграфно още няколко примера.
В Джебел резултатът ни е почти изравнен с ДПС.
Стоим добре навсякъде, където имаме изградени структури.
Печелим Паничково – бастион на ДПС в Черноочене – в съотношение 108:72 гласа.
Печелим община Павел баня, където ДПС от първа сила през последните 15 години се сгромоляса от 2860 на едва 1100 гласа и отиде четвърта сила. Сега кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева е първа с 1800, независимо че ГЕРБ винаги са били на четвърта позиция – с едва около 500.

Особено показателен е вотът в с. Александрово, където Цецка Цачева печели 550 гласа срещу едва 13 за ГЕРБ на последните избори, а ДПС от 870 на последните местни избори пак там падна на жалките 44 гласа.
Няма да продължавам с примери.

Тръгнали сме на дълъг път и чрез ускорено изграждане на структури ще постигаме целите си.

Това е наказателен вот на избирателите на ДПС срещу поредния експеримент на Сараите – този път да реабилитират отречени олигархични модели на властта и освен това си мисля, че вотът на избирателите е най-тежката присъда за предколедното слово на почетния им председател от 17.12.2015г.

Сбъдна се прогнозата ни, че Орешарски не е същинският кандидат, а само междинна стъпка от политическия казачок на тази партия към генерал Радев.
Честити сараи, генерале!…