Мика Зайкова: Без никакво основание са по-високите цени на тока и топлинната енергия

Процентовите увеличения на тока и топлинната енергия не са основателни, намаляват реалния доход на голям процент от хората.

Това каза независимият финансов експерт Мика Зайкова.

Тя уточни, че в основата на икономическото състояние на страната и съответно гражданите ѝ са цените на газта и петрола. Експертът обясни, че същите ще повлияят и на останалите цени, а колко ще бъде инфлацията – ще стане ясно след месец.

„Ако сравним увеличението на доходите на работещите българи и увеличението на българите, ще видим, че можем да честитим на българите намаляването на реалните доходи и то доста значително. За пенсионерите, ползващи парно и топла вода, не само, че няма да имат увеличение на дохода, ами същият ще намалее с около 12%. Останалите български пенсионери, които не ползват парно и топла вода, ще имат намаление на доходите от порядъка на малко над 7%.

Всички останали, работещи на минимални доходи, а те са около 70% от българските работещи, ще имат намаление на реалните доходи от порядъка на 4-5%“, обясни тя пред Фокус.

Мика Зайкова коментира и вчерашното обещание на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов за преосмисляне цените на парното и топлата вода след 3 месеца, като уточни, че преосмисляне на тези цени у нас винаги означава увеличаване, а не намаляване. Финансовият експерт припомни, че въпреки законовата уредба да определя да няма промяна на цените в рамките на година, през 2017 е факт извънредно увеличение на цената на тока.

Източник: Фрог нюз