Мика Зайкова: Хората на социална пенсия могат да ядат по 2 филии и половина на ден

По-висока пенсия за старост от 1 юли – увеличение с почти 6%.

С решението на кабинета се повишават и почти всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност.

Увеличават се добавките за чужда помощ и ветераните от войните. Достатъчно ли е това увеличение? Темата в сутрешния блок на БНТ коментираха икономистите Мика Закова и Стоян Панчев.

Мика Зайкова заяви, че ако се отчете инфлацията реалното увеличение на социалната пенсия е 2,13 стотинки. Средната пенсия ще се увеличи с около 6 лв. „Това е нищо, защото е под прага на бедност“, заяви Зайкова.

„Какво може да се купи със 132 лв.? Очаква се токът да се повиши с 3.5%, отоплението също. 53% от хората в България според ЕК не се отопляват, защото нямат пари за отопление. Освен това ще се увеличи и водата“, посочи тя.

„Колко този човек може да отдели за храна – да си купи 10 хляба, 10 кофички кисело мляко, кутийка маргарин и евентуално лютеница. Ако говорим за месо – това ще бъде голям празник да си купи наденичка или нещо такова. Смятах, че човек трябва да яде по 2 филийки и половина на ден. Което е такава мизерия, толкова обидно“, заяви Зайкова.

Стоян Панчев допълни, че това е в следствие на състоянието на пенсионната система. Тя е в постоянен дефицит. Около 4 млрд. от разходите за пенсии се доставят от други приходи на хазната. „Ние сме в ситуация, в която на практика ще продължи да бъде така. Няма кой да плаща за пенсионната система“, каза Панчев.

„В момента имаме система, в която сега работещите плащат за сегашните пенсионери. Когато имаме демографската ситуация в България, имаме много по-малко работещи, отколкото пенсионери, съответно няма пари“, посочи Панчев.

„Не ситуация, ние сме с катастрофа бе, момче“, отвърна остро Зайкова.

„На практика фалит на пенсионната система. Въпросът е следният – как може това нещо да бъде поправено в бъдещето. За мен единственият отговор е всеки да спестява сам“, посочи Панчев. „И аз те питам от какво да спестява“, контрира Зайкова.

Източник: Petel.bg