Милиционерска полицейщина: ГДБОП си купи шпионски софтуер, с който започва да подслушва Фейсбук, Скайп, Вайбър …

„Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) вече може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като „Вайбър“, „Фейсбук Месинджър“, „УатсАп“, „Скайп“ и др.

Шпионският софтуер, който пробива мобилни устройства, е купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата.

От поръчката не става ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер – дали той ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп.

Във втория случай на ГДБОП със сигурност ще им трябва разрешение за прилагане на СРС. По закон то се дава от съда. Няма гаранция обаче, че няма да се ползва и без съд.“, информира ни в. „Сега“.

Тая дописка ми напомни за промените в ЗДП от миналата седмица, според които пътните полицаи ще имат правото да проверяват не само водачите на МПС, ами и пътуващите в колата.

Попадайки в информационната система на МВР, всеки пътник ще бъде „разкрит“ къде се намира в момента на проверката, с кого пътува и в каква посока. И си помислих: какво би станало, ако злонамерен враг на пътника проникне в тая система на МВР? (Нещо лесно и елементарно за хакерите в днешните несигурни времена).

Врагът може да причака пътника на следващия завой, да блокира МПС-то, да извади пътника от колата, да го пребие, ограби или да го застреля.

Така МВР ще се срастне изцяло с престъпността и симбиозата им ще бъде перфектна.

Никоя мафия не е постигала такова съвършенство!

Любо КОЛЬОВСКИ, Фейсбук