Мими Виткова: Всички доктори у нас станаха търговци. Москов предизвика трагедия при онкоболните

„Държавата я няма. Оставен е пазарът да диктува. Всички доктори у нас станаха търговци. Здравеопазването го издигаме като лозунг на избори, а след това го зарязваме“.

Това заяви бившият министър на здравеопазването в кабинета „Виденов“ д-р Мими Виткова по бТВ.

Д-р Виткова критикува бившият здравен министър Петър Москов, че безпричинно сменил директорите на болница „Св. Анна” и „Св. Иван Рилски”, които си вършели добре работата и управлявали успешно лечебните заведения.

Мими Виткова коментира и абсурдите при онкоболниците предизвикани от Петър Москов.

„При онкологично болните е трагедия. Какво означава теорията на Москов? До такава степен се нароиха онкоболниците, че стигнахме до абсурд хематологията да се ситуира в АГ болница. Колегите от онкологията да са на колела, за да участват на подпис в онкокомитети. Защо да имаме недоразвити болници, а не няколко комплекса, както е по цял свят?! Връзките са тежко дезинтегрирани“, коментира тя.

Според нея има изход, като се намери начин по-ефективно да се разходват средствата. По нейните думи за никой не било тайна, че епикризи се пишат заради клинична пътека, което трябва да се поправи. Тя призова за повече регулация, като допълни, че в системата на здравеопазването има много качествени колеги, които е крепят да не се срине.