Минеков: В петък почваме местането на централата на ГЕРБ от НДК. Биков: Ще се сблъска челно със стена

„Продължаваме със същите усилия, не съм забравил. Ще настоявам още в петък, 10 декември, да започнем действия за тяхно преместване. Нямаме повече време за губене“.

Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков за централата на ГЕРБ в НДК.

„Тези два етажа, които обитава ГЕРБ, са взети с абордаж“, твърди Минеков пред „Денят с Веселин Дремджиев“.

„Крайно време е да си намерят имот – на мен ми се струва, да използвам този термин, че партия ГЕРБ е с отпаднала необходимост“, посочи още министърът.

„Ще чакаме да видим какво ще направи министърът. Нямаме официален документ за това, което казва“, заявиха от пресцентъра на ГЕРБ за Епицентър.бг. От там подчертават, че те са изрядни наематели на два етажа от сградата, на която не министърън на културата, а държавата е собственик.

„Това е абсолютно безпрецедентно изявление. ГЕРБ не дължи никаква сума за централата си. Ние сме абсолютно против да бъде вадена всяка партия от централата им. Ние, за разлика от БСП, дългове нямаме. Ако се опита по някакъв начин да ни извади от централата, той ще се сблъска челно със стена. Ние имаме стотици хиляди симпатизанти. И това е най-неподходящото нещо, което една власт може да направи. Ние призоваваме Румен Радев и министрите му да не пречат да бъде извадена България от политическата криза“, изригна Тома Биков.

През септември Минеков заяви, че преди години партията на Бойко Борисов е „превзела със сила“ няколко етажа от сградата. „НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов обявява етажите за отпаднала полза и ги дарява на партията си. Оттогава няма лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК. Защото и НДК трябва да се спасява и ще разчитам на новия борд за това. Искам си наема“, казва Минеков.

Тогава, преди два месеца, ГЕРБ излезе с официална позиция по скандала: „Крайно време е служебният министър да прочете Закона за политическите партии. Етажи 16 и 17, предоставени от държавата за Централа на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата. Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии. Служебният министър лъже. ГЕРБ е заплащала наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. От 2010 до 2021 г. ГЕРБ заплаща наем за етажите на Областна управа – София-град по сключен договор. В съответствие с промените в Закона за държавната собственост, Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии, от февруари 2021 г. всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност, обясниха още от ГЕРБ. Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия“.

Партията излезе и с няколко въпроса към държавния глава. „От ГЕРБ отправяме публично няколко въпроса към президента, назначил служебния министър: Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от Централата си? С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви служебен кабинет? Г-н Радев, почтено ли е“, попитаха от ГЕРБ.

Източник: Епицентър.бг