Министърът на финансите на САЩ: Ще ударим Китай със санкции, както Русия

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че администрацията на Джо Байдън ще бъде готова да използва всичките си инструменти, за да санкционира Китай, ако Пекин „агресивно се движи към Тайван“

Това съобщава Bloomberg.

„Вярвам, че показахме, че можем да нанесем значителна болка на агресивните страни, както се вижда от санкциите срещу Русия“, каза ръководителят на американския финансов отдел по време на изслушванията в Камарата на представителите на САЩ.

„Мисля, че не трябва да се съмнявате в способността и решимостта ни да правим същото в други ситуации“, каза Йелън, имайки предвид законодателите в страната.

По този начин шефът на Министерството на финансите отговори на въпроса на представителя на Републиканската партия от Северна Каролина Патрик Макхенри дали Министерството на финансите на САЩ ще бъде готово да използва санкции срещу Китай със същата решителност като срещу Русия след избухването на военните действия в Украйна.

Кризата в Украйна подкопа увереността, че западните сили могат да предотвратят подобен сценарий около Тайван, самоуправляващ се остров с повече от 23 милиона души и ключов глобален източник на полупроводници.

Китай отдавна обяви Тайван за своя ренегатска провинция и заплаши да нахлуе, за да спре най-накрая стремежите на острова към държавен суверенитет, отбелязва вестникът.

Миналия месец Китай предупреди САЩ да не се опитват да изградят така наречената тихоокеанска версия на НАТО, като същевременно каза, че споровете за сигурността между Тайван и Украйна са „абсолютно несравними“.

Нито една страна няма право да се намесва в делата на Тайван, каза говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан на редовен брифинг в Пекин по-рано в четвъртък. Решителността и волята на китайския народ да защитава нашия суверенитет и териториална цялост са непоклатими, подчертаха от китайското външно министерство.

Превод: СМ

Източник: Поглед.инфо