Министър Радев: Продължаваме с евтаназията. И започваме със стадото на баба Дора

Утре ще продължи евтаназията на животните в заразените райони.

Това съобщиха от МВР.

„Утре започваме да действаме по плана на БАБХ – каквото те кажат. И започваме със стадото на Баба Дора. Тя знае, предупредени са – където се появи нещо, отиваме, унищожаваме, дезинфекцираме, да не се притесняват – компетентни са хората, това правим от утре сутринта…”, обяви силовият министър Валентин Радев, съобщава bTV.

Директорът на агенцията по храните Дамян Илиев беше категоричен: „Ние ги обичаме и искаме да ги спасим. Но дали санкциите да са в едно село е по-различно от това санкциите да са в страната?”

МВР затяга контрола в района с чума по животните, каза вътрешният министър Валентин Радев след заседание на оперативния щаб, който беше сформиран за решаването на кризата. Всички ходове и изходи на населените места около Ямбол, в които има чума по дребните преживни животни са под контрол. Същото важи за влаковете и границите. Всичко това са мерки от плана на БАБХ, за да не се разпространи заразата. Всички документи, издадени досега за всички мерки, са законни. Затова от утре МВР започва работа по всички начертани мерки, каза още министърът.

Заместник-земеделският министър Атанас Добрев съобщи, че Националният епизоотичен щаб се събира за изчисляване на икономиески щети. Започва полагането на бодлива тел по границата от Силистра до Дуранкулак, за да се предотврати влизане на свине с африканска чума от Румъния в България. Около Констанца е констатирано такова огнище.

Шефът на БАБХ Дамян Илиев уточни, че в района на ямболските села има вече доста изследвания с отрицателни резултати. Днес се очаква още голяма група резултати. Не можем да отстъпим пред призива „ние обичаме животните“, допълни той. Няма никакво закъснение на чуждестранните лаборатории, нито на европейско ниво, увери той.

Не може да се каже дали огнищата намаляват, защото бяхме възпрепятствани да си свършим работата, каза още вътрешният министър. Остават три активни огнища. Министър Радев е притеснен от изострянето на напрежението в региона. „Няма друг начин за справяне със ситуацията. Полицията от утре ще е много строга“, обеща той и призова да не се събират повече протестиращи.

Източник: Епицентър.бг