Министър Захариева: Не мога да гарантирам, че всички зад граница ще могат да гласуват, но се стараем

Не мога да гарантирам, че всички българи в чужбина ще могат да гласуват, но правим всичко по силите си.

Това коментира пред Нова тв министър Екатерина Захариева.

„Има две основни трудности – едната е COVID кризата, която не зависи от нас. Другата е датата, която избра президентът. В чужбина това може да създаде допълнителни трудности. Заради празниците в някои държави може да има рестрикции за придвижване между населени места и региони. Много са почивните дни и това създава чисто организационни трудности. Ние обаче сме предвидили всички рискове. Не можем да преместим датата”, посочи още тя.

„Няма държава в ЕС, в която да не се изисква влизане с PCR тест. На някои места има и изискване за карантина”, заяви тя по повод изискването на българските власти на територията на страната да се влиза с отрицателен тест за COVID-19. “Ситуацията е динамична и не можем да кажем каква ще е на 4 април”, посочи външният ни министър.

На въпрос трябва ли да бъде въведен имунизационен паспорт за влизане на територията на България, за хора, които не са граждани на ЕС, тя беше категорична че това би било нарушаване на правото за свободно придвижване.

„Едно е да изискваш PCR за да можеш да влезеш друго е – ако не си имунизиран да не можеш да влезеш изобщо. Ваксината е доброволна. Не може отказа от ваксина да те възпрепятства да пътуваш. Затова лидерите от ЕС се споразумяха за сертификат, който да може да се проследи от всякъде”, посочи вицепремиерът. „Много е важно липсата на ваксина да не се превърне в пречка за пътуване”, допълни Захариева.

Източник: Petel.bg