Мира Радева: Борисов е политическо животно пар екселанс

Политическата стабилност през 2017 г. е негативна стабилност. Тъжно е, че хората не си потърсиха правата за референдума за мажоритарен вот.

Скандалите между БСП и ГЕРБ и вътре в коалицията са политически боричкания.

Това заяви в интервю за Дир.бг социологът Мира Радева. 

– Как бихме могли да определим политическата 2017 г. ? Има ли стабилна управляваща коалиция, въпреки скандалите? 

– Аз бих казала, че управлението е стабилно, но какво от това?! За мен инстинският въпрос е дали се придвижваме към едно мечтано общество от хората, дали надеждата на хората да постигнем това общество се увеличава или намалява. В този смисъл стабилността, която се очерта през изтичащата 2017 г., без да преувеличавам, това е негативна стабилност. Хората, както виждаме от всички проучвания не са обнадеждени. Те обратното имат чувството, че и икономическия, и политическия, и социалния процес, е тъпчене на едно място. За мен най-истинският лакмус и това, което лично ме кара да се чувствам песимист, е отношението към референдума за 100-процентов мажоритарен вот. Какво е демокрацията? Тя е народовластие. А на този най-важен форум, в който трябваше да се изясни какви са отношенията в крайна сметка между избирателите и депутатите, на този форум в лицето на избирателите бе казано: „Вашето мнение не е важно“. И това беше потресаващо. Потресаващо е, че хората мълчаливо го приеха на принципа „преклонена главица, сабя не сече“. Очевидно сме се примирявали много пъти в историята ни и за пореден път го направихме, което е много, много тъжно.

– На политическата сцена, като че ли БСП се открои ясно като втора политическа сила, която в минали години като че ли бе загубила рефлекса за силна опозиция. Дори се заговори за победи на лидера на БСП Корнелия Нинова над премиера Бойко Борисов. Как ще коментирате?

– Това са политически боричкания, от които никой не се интересува. Дори аз имам чувството, че и така наречените твърди електорати и те гледат вече с много голямо пренебрежение. Малко са феновете по трибуните, долу се играе някакъв мач, но на хората им е безразлично, защото не разбират как политиката отразява техните виждания и желания. На мен като експерт, мачът ми изглежда скучен и предрешен. Пропастта между избиратели и власт изглежда непреодолима, както по времето на Тодор Живков. С ужасна тревога констатирам, че по времето на Тодор Живков се гледаше като че ли малко по-мащабно. Тогава беше ясно, че интелектуалците, хората на артистичния свят трябва да бъдат обгрижвани. Сега на никой не му идва на ум за това. Категории, които по принцип бяха прозападно ориентирани, които приветстваха демокрацията, сега са отвратени. В тези групи дори се връща носталгията по комунизма, това е ужасяващо, банкрут на демократичните ценности.

– Кабинетът „Борисов 3“ запази стила си „две крачки напред, една назад“, не говори ли това за некомпетентност е нерешителност?

– Премиерът Бойко Борисов е майстор на тази игра. Нямаме до момента такъв добър политически играч, какъвто е той. Този човек е политическо животно пар екселанс. Неговите маневри са от сорта „на тук отпускам каиша, тук го затягам“, много префинен играч е Борисов и за това никой не може да му се опре, факт.

– А тази коалиция наистина ли е стабилна, след като вицепремиерът Валери Симеонов създава непрекъснати скандали?

– Е какво ще направи Валери Симеонов?! Да кажем, че се опитат да направят нови предсрочни избори, той ще е с по-лош резултат. Ние сме го видели няколко мандата – предизвикването на нови избори с цел отново да ги спечели с цел да ги докаже, е винаги в ръцете на един човек и той се казва Бойко Борисов. Хората много ясно го осъзнават. Това е стабилност на недоволството, на песимизма. Реално и западните партньори го признаха и за това никой не се бори с него истински. Другото е пушилка от рода на дай да си поиграем на война.

Източник: Дир.бг