Митов: Обвинения от страна на Русия не приемам. Не българско, а безброй руски оръжия има в Сирия

”Не е задача на Външно министерство да разследва оръжието в Алепо, ние отговаряме само за международните стандарти, които трябва да се спазват, а ние ги спазваме. Обвинения от страна на Русия не приемам”.

Това заяви външният министър в оставка Даниел Митов ефира на бТВ по повод обвиненията на Русия, че сме внасяли оръжие за Алепо.

Митов е категоричен, че не наше оръжие има в Сирия, а руско.

„Мога да заявя, че има междуведомствена комисия за експортен контрол, която трябва да отговори на тези въпроси, които ми задавате във връзка с оръжието. Трябва да бъде проведено разследване и да се разбере как би могло наше оръжие да стигне дотам. Но Русия има там безброй оръжия“, категорично подчерта той.

Външният министър в оставка застана зад думите на Росен Плевнелиев относно Русия.

„Откога повтаряме ситуацията с Русия, стоя твърдо зад думите на президента Росен Плевнелиев и интервюто му, което стана повод за медийни спекулации. Имаме си ясна позиция относно Русия, не разбирам техните обвинения на каква основа се уповават. Русия не ние враг, става въпрос за интересите на България тук. Русия има своя интерес, но той не е част от българския“, коментира Даниел Митов.

Той заяви, че руските санкции най-малко са се отразили на българската икономика.

„Българската икономика е най-малко пострадала във връзка със санкциите, касаещи Русия. Ако България бъде извадена от НАТО, ще е проблем. НАТО е най-големият гарант за сигурността ни“, допълни той.