Митов: Олигарси извън България през президента добиват позиции в администрацията

Онези олигарси, които живеят в последните години извън България, очевидно през президента добиват някакви позиции в администрацията.

Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на външните работи Даниел Митов в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Приключиха ли с изчегъртването? Ако страхът е минал, значи не е имало особен страх. Не видях някакви безкрайно уплашени хора да се разхождат по улицата или да идват в парламента. Очевидно цялото крещене до момента е било бутафорно. Гражданите започнаха да си правят изводите, че когато гледате някои хора с мегафони по площадите, казвайки, че не искат да стават министри, депутати или политици, а след това са първи на опашката на парламента или със заявка да бъдат министри или министър-председател, става ясно. Хората ще си направят изводите какво точно се е случило“, заяви той.

„За мен това, което тръгна в последно време и е важно, е гражданите да видят служебния кабинет и първите му действия. Много се крещеше кой трябва да е вътре, а веднага след назначаването му виждаме няколко действия. Едното е уволнението на главния свидетел срещу съветника на президента Пламен Узунов. Той е свидетел по дело, което се води от Европейската служба за борба с измамите с европейски средства. Първото нещо, което се прави в МВР е да уволнят този човек, а след това назначават жена, която не просто основател на партията на Васил Божков, но и е член на ръководство партията му. Онези олигарси, които живеят в последните години извън България, очевидно през президента добиват някакви позиции в администрацията“, посочи Митов.

„Това, което виждаме сега, са знакови много странни назначения. Ще видим дали има чистка, но ние по всякакъв начин ще се противопоставим да се уволняват професионалисти и да се назначават много странни хора като новоназначения директор на НАП. Притеснява ме точно смяната на шефа на НАП, а и това, че в публичното пространство излезе информация, че е продал негова фирма на подставено лице. Фирма със задължения към НАП е продал на някакви хора, които поемат удара да бъдат собственици на фирми със задължения срещу определена сума. Това е схема, която е откровено проблемна.

Аргументи за уволняването на шефката на НАП винаги ще се намерят – и да нямаше изтичане на данни, щяха да кажат нещо друго, въпросът е точно това ли е проблемът“, каза още Митов.

„В служебния кабинет има някои попадения като министъра на външните работи и на отбраната, но оттам насетне, хората си го кръстиха този кабинет като „Шанс за Орешарски 2“. Много се говори как била намерена формула. Виждаме чудесна философия – вкарваме олигарсите, живеещи извън страната през техни хора. Това е философията, която виждам. Такава е основателката на партията на г-н Божков и член на ръководството на тази партия, която е назначена на отговорен пост в МВР онзи ден. Като погледнем и другите, тепърва ще излизат връзките в цялата тази конфигурация. Аз бих бил много предпазлив в ентусиазма си на мястото на някои хора“, допълни той.

Източник: БНТ, Гласове