Митрофанова отговори на Кирил Петков: Русия е виновна за всичко, което става в България

„Русия е виновна за всичко, което става в България“, това заяви посланикът на Москва в София Елеонора Митрофанова“.

Това предаде РИА Новости.

С тези думи тя коментира изказването на Кирил Петков, който след гласувания вот на недоверие заяви: „За мен беше чест да оглавявам правителство, свалено от Борисов, Пеевски, Трифонов и Митрофанова“.

„Това, че съм виновна за падането на кабинета вероятно е най-удобното обяснение, защото нашата страна е виновна за всичко, което се случва в България. През миналата година българите гласуваха три пъти за парламент и бе съставено коалиционно правителство. Партиите в Народното събрание са от различен политически спектър“, каза Митрофанова.

„Когато страната започна да изпитва затруднения, властите стартираха антируската истерия, въпреки че България е настроена приятелски към Русия. Това, че София застана в челните редици на санкциите срещу нашата стана, предизвика най-малкото недоумение сред обикновените български граждани. България не е богата държава. Освен това инфлацията достигна 18%. Това е много високо ниво и това се отразява негативно върху хората в страната“, добави дипломатът.

„Има още един проблем – Северна Македония. България блокира пътя на югозападната си съседка към Европейския съюз по исторически причини. Това заедно с икономическата криза доведе до падането на кабинета“ , каза още тя.

Източник: Petel.bg