Митрополит Антоний критикува Радев: Докато има православие, ще има и България!

Западноевропейският митрополит Антоний критикува публично президента Румен Радев за липсата на духовници при аудиенцията при папа Франциск във Ватикана, която се проведе в петък, съобщава Dnes.bg.

„Да се надяваме, че няма да стане традиция български духовници да не присъстват на аудиенцията при папата по повод 24 май“, заявява владиката в обръщение, публикувано на личната му страница във Facebook.

„Тя (бел.ред. визитата) има своето символическо значение – именно делото на светите братя Кирил и Методий, на което дело продължител е църквата“, посочи митрополит Антоний. Той цитира и думите на митрополит Климент (Васил Друмев), според които „докато има православие, ще има и България“.

„Затова се надявам за в бъдеще в тези делегации ще присъстват и български духовници, защото това е и авторитета на българската държава“, завършва западноевропейския ни митрополит.

Преди два дни президентът Румен Радев влезе в двореца Сан Дамазо във Ватикана плътно следван от първата дама Десислава Радева за среща с папа Франциск.

След срещата на четири очи, Негово Светейшество прие цялата българска делегация, част от която бяха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, както и актьорите Цветана Манева, Мариус Донкин, ректори на висши училища. Духовници обаче този път нямаше.

Източник: Днес.бг