Митрополит Николай скочи срещу Стратегията за детето: Като чуя думата стратегия – настръхвам от страх. Аз не съм страхлив човек

Пловдивският митрополит Николай разкритикува Националната стратегия за детето и поиска в училище да има по един час седмично за вероучение.

Това заяви владиката, след като отслужи Света литургия в църквата „Света Троица“ в село Труд.

„Като чуя думата стратегия – настръхвам от страх. Аз не съм страхлив човек. Питат ни дали сте съгласни с поредната Стратегия за закрила на детето? Кои стратегии? – питам аз, ама няма кой да ми отговори. Стратегии за разрушаване на семействата? Стратегиите за съвместно съжителство без брак? Стратегиите за сурогатно майчинство? Сега чувам нови стратегии за еднополови бракове.

Тези стратегии доколко ще съвпаднат с нашето желание да бъдат спасени нашите деца? Когато ни питат нас, християните, ние знаем каква е стратегията. Не са ни я казали неправителствени организации за закрила на детето, а сам Господ Исус Христос е казал Спасителната стратегия”, разгневено каза митрополит Николай. Той припомни още божието слово, в което се казва „оставете децата и не им пречете да дойдат при мен, защото такова е Божието царство“.

Владиката се обърна към президента с искане да бъде въведен час по вероучение в училищата. Целта била учениците да разберат, че има десет Божи заповеди и че е грях да се краде, да се лъже, да се убива, прелюбодейства и блудства. По този начин у подрастващите щели да се изградят основите на православната вяра. Дядо Николай посочи още факта, че резултатите от матурите по БЕЛ са рекордно ниски.

Източник: Марица.БГ