Много е страшно, когато дадеш власт на цървула! Той незабавно я превръща в диктатура!

ГЕРБОКРАТУРА НА ЦЪРВУЛА

В един култов за моето поколение филм „Междузвездни войни“ имаше една реплика, която ми направи много силно впечатление: „Ето как загива демокрацията – под гръмките аплодисменти на публиката!“.

В случая с България – под вялите заспали погледи на поданиците. Кога дивата демокрация от началото на прехода се превърна в нагла диктатура днес, не мога да кажа.

Може би някъде в средата на управлението на ГЕРБ трябва да теглим една черта и да кажем: Тук убиха демокрацията! Вечна й памет!

Не че голяма демокрация в България е имало някога. Но поне имаше усещането за някаква, макар и малка свобода – на живот, на изразяване на мнение, на участие в обществения живот. Сега няма дори илюзия за такава….

КОЙ УБИ ДЕМОКРАЦИЯТА?

Ние, мили сънародници! Ние я убихме, ние я предадохме с мълчанието си!

Гледахме как убиват свободата на словото и всички медии стават „свински“. Мълчахме…

Гледахме как свестните журналисти биват прогонвани от медиите, защото не са удобни на властта. Вече и убивани, арестувани, бити….Мълчахме….

Гледахме как ликвидират здравеопазването по малките населени места и унижават лекарите и медицинските сестри. Мълчахме…

Гледахме как убиват образованието и превръщат учителите в бюрократи, а учебниците на децата бавно се превърнаха в помагала по мултикултурализъм и джендър-идеология, забравяйки всичко българско. Мълчахме.

Гледахме как приватизират и реституират изграденото за половин век безучастно. Мълчахме.

Гледахме как една мутра взема властта с обещание да се справи с престъпността и започна по мутренски да се разправя с населението. Мълчахме….

Днес отново мълчим. Диктатурата се вижда от всички. И вече ни е страх да говорим.

Какво виждаме днес?

– Един вицепремиер жестоко се подиграва с българските майки и болните им деца – без политическите последици за него, дори като допълнителна гавра с българите, същият е предложен да оглави Комисията за хората с увреждания.

– Приемат се промени в Наказателния кодекс относно психическият тормоз. Мотивите са, че това са случаи на домашно насилие. Ама не….Прочитайки законопроекта, се вижда, че за домашното насилие е квалифицираният състав. Другият си е обикновен, като всеки, който е напсувал политик или е отишъл да вика под прозорците му или си е позволил да му задава въпроси, може да бъде подведен под наказателна отговорност. Въпрос на тълкуване. Всички обаче мълчим.

– Приемат се промени в Наказателно-процесуалния кодекс – за задържане до 48 часа, без да уведомяват близките ти, а за деца – до 24 часа. Да, вярно има и обжалване, но нали си представяте колко бързо може да бъде това. А знаете ли колко е уплашен човек, когато са го арестували? И как се чувства, ако например го сложат в килия с 5-6 м@нгали? И кофа за някои нужди….и така 48 часа. Може да си признаеш всичко, дори че си убил Кенеди!

– Отхвърли се ветото на Президента срещу промените в Закона за държавната собственост – за „скритата приватизация“. Предстоят още много кражби – за последно!

– Полицията се видя, че има една основна цел и задача – опазване на управляващите от протестите на българите. В името на тази задача дори се оставят да бъдат бити от електората на същите тези управляващи!

– „Свинските“ медии ни убеждават, че всичко е прекрасно и потъваме по план!

Много е страшно, когато дадеш власт на цървула! Той незабавно я превръща в диктатура!

Има ли българин, който още да се заблуждава, че имаме Премиер, а не ДИКТАТОР?

И че имаме демокрация, а не ДИКТАТУРА?

И ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНАТ, ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ВЛАСТТА? ЗАЩОТО ТАКАВА ВЛАСТ СЕ ПАЗИ САМО С МНОГО ЖЕРТВИ! И МНОГО НАСИЛИЕ!

Бог да пази България!

Елена Гунчева, Фейсбук