Многохиляден протест в Прага против ЕС и НАТО, и за сближаване с Русия

Поскъпването на живота предизвика хиляди чехи да протестират в центъра на Прага срещу дясноцентристкото правителство.

Те искат оставка на правителството, предсрочни избори и преговори с Русия за доставките на газ преди зимата, предаде Reuters.

Хората обвиняват управляващите за рязкото покачване на цените и за прекомерното, според тях, внимание към опустошената от войната Украйна.

Организатори на митинга са движението „Чехия на първо място“, което е свързано с крайната десница, комунистически и други формации. Демонстрацията съвпада с националния празник 28 октомври, когато през 1918 г. се създаването независима Чехословакия.

Това е третата подобна демонстрация, организирана от крайнодесни политически движения, комунистическата партия и други формации. Тя беше по-малобройна от предишните две.

Групата „Чехия на първо място“, организираща събитието, е против Европейския съюз и НАТО и иска страната да бъде военно неутрална.

Протестиращите развяваха чешки знамена, скандираха „Оставка, оставка“ и носеха плакати с призиви за излизане от НАТО и ЕС.

Високите цени на енергоносителите подлагат на натиск правителствата в Европа да смекчат въздействието от растящите енергийни разходи за потребителите и предприятията.

Десноцентристкото правителство на чешкия министър-председател Петър Фиала се е ангажирало със санкциите на ЕС срещу Русия и поддържа твърда позиция срещу нахлуването в Украйна. Управляващите приеха мерки, включващи финансова помощ за компаниите и таван за цената на електричеството за домакинствата.

Източник: Фрог нюз