Монд с унищожителна критика за бг еврокомисарката Мария Габриел

След като най-авторитетната в САЩ и ЕС електронна медия по темите, свързани с институциите Политико, разкритикува българския еврокомисар Мария Габриел за липсата на адекватен резултат по единния дигитален пазар, цифровите умения, авторските права и 5G,

най-влиятелният френски вестник Монд я атакува заради несвършена работа по останалото в ресора й – борбата с деизенформацията и фалшивите новини.

Доста неприятни удари, но обективни по стандартите им, от двете най-важни държави в ЕС Германия (близкият до Меркел и най-голям в Евросъюза издателски концерн Аксел Шпрингер е съсобственик) и Франция насред българското европредседателство.

„Докато някои страни, сред които Франция, са доста напред по този въпрос и се готвят да установят правила, за да предотвратят разпространението на фалшиви новини – с евентуално прекъсване на връзките между сайтове и/или задължително оттегляне на съдържание – „Европейската комисия се консултира, осведомява… За да бъде “готова да действа”, твърди еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество, българката Мария Габриел, която трябва да представи конкретен проект в следващите седмици.

Междувременно, тя публикува в понеделник, 12 март, доклад на група независими експерти, които предлагат дефиниции на феномена и правят препоръки за онлайн платформите и социалните мрежи. Ще последват “обмен на информация” и “конкретни възможности”. На този етап Брюксел предпочита мек подход – някои го определят като твърде оптимистичен, основан на саморегулирането и добрата воля.

Този кодекс на добрите практики – който предпочита да избягва термина “фалшиви новини”, твърде неясен според експертите, професорите, журналистите, членовете на онлайн платформи… – подчертава опасността от подобен феномен за демокрацията, науката, образованието или здравето.

Европейската комисия се надява “да действа в най-добрия случай” преди следващите крайни срокове, сред които европейските избори през март 2019 година.

Какво би могло да се случи на практика, ако една фалшива новина е

Източник: 19min.bg