Монополът на ГЕРБ е силно разклатен – това може да е началото на неговото разрушаване

Наш професор обяви какви ще са последствията след изборите за две от водещите ни партии.

„Седмицата преди втория тур за президентски избори е решаваща, защото ако партиите, които афишират себе си като партиите на промяната, дори ако и днес започнат преговори за съставяне на правителство няма да успеят заради краткото време.

Имаме втори тур на президентските избори и част от партиите ще бъдат въвлечени в кампанията, но това не би трябвало да им пречи да започнат преговори за правителство“. Това каза проф. Антоний Тодоров, политолог в Нов български университет в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки по телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

„Печалният опит от последните избори показва, че партийното его на лидерите е в състояние да провали дори и най-добрите възможности за преговори“.

Едни поредни избори през март следващата година ще бъдат истинска катастрофа за партийната система. Когато казваме, че има преливане на гласовете от едни към други партии, трябва да бъдем внимателни.

Партията на Слави Трифонов „Има Такъв Народ“ е съвсем нова – няма дълга история и се е явявала само на два поредни избори в кратък период от време. Не може да наречем партия и новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“. Те използваха регистрацията на други две партии, за да могат да участват в изборите. Лидерите на тези две формации трябва да помислят с какви ресурси разполагат, иначе рискуват да бъдат пометени на едни нови избори.

Отлив на гласове се забелязва не само при новите партии, но при ГЕРБ и БСП.

ГЕРБ е най-централизираната в България. Партията също има сравнително кратка история и е силно зависима от своя лидер. Видяхме как от почти 1 милион гласа в навечерието на изборите през тази година, те изведнъж се оказаха около 600 000, като вероятно са толкова и сега. ГЕРБ изгуби значително количество от своите избиратели. Част от тях са отишли към „Продължаваме промяната“, а други вероятно не се отишли да гласуват.

„Монополът на ГЕРБ е силно разклатен – това може да е началото на неговото разрушаване“.

БСП е удивителна партия – тя може да преживее толкова много загуби, колкото никоя друга. Докога търпението на социалистите ще се запази. На последните избори вероятно са получили под 300 000 гласа – по-малко от ДПС. Една партия, която началото на прехода печелеше около 2 милиона гласа, а през 2005 имаше над 1 милиона. Това е електорална катастрофа.

Трудно ми е да правя прогнози дали президентът ще реши във втория си мандат да работи за собствена политическа партия. Румен Радев най-вероятно е получил около 1 400 000 гласа – резултат, който не сме виждали от много отдавна. Гласовете са много разнородни. Радев успя да демонстрира, че може да събере една голяма група граждани, които са обединени от желанието за някаква справедливост и край на корупционния модел на управление.

„Възраждане иска да постави на дневен ред въпроса за членството ни в НАТО и ЕС, както и иска премахването на всички противоепидемични мерки. Не мога да си представя коя политическа партия би подкрепила позицията им и би започнала преговори с тях“, коментира още експертът, пише dunavmost.com.

Източник: Petel.bg