Москов: Следващото правителство ще е на ГЕРБ, РБ и ПФ. Реформите в здравеопазването трябва да продължат

„През следващата година сме осигурили много повече средства за здравеопазването, като това трябва да се случва всяка година. Трябва да има по-голям контрол и правила при изразходването на тези пари. Точно това правихме през последните две години. Държавата си търсеше парите и ние направихме всичко възможно да се спре източването на здравната каса. Благодарение на това успяхме да закупим много модерна медицинска техника. За първи път тази година нямаше недостиг на направления за острите случаи. Тези тенденции са хубави и задължително трябва да се продължат“.

Това заяви министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов по БНТ.

Той се похвали с извършената от него работа и каза, че това, което не се е случило в болниците за десет години, го е постигнал за две.

„Това, което не се случи в болниците за десет години, ние го направихме за две. Рамката е сложена. Има ясни правила, по които работи НЗОК, за това с кои болнични заведения да сключва договори. В момента възнаграждението на лекарите зависи от броя пациенти по клинични пътеки. Заплатата ми зависи от количество, а не от това дали съм бил в болницата, как съм си свършил работата. През януари ще представим окончателните резултати от реалните стойности на всяко едно лечение. Нещата ще влязат в рамка“, коментира Петър Москов.

Здравният министър в оставка поясни за електронния идентификатор, че докато е бил в сила през двете седмици е имало прозрачност, източването на парите от болниците е намаляло драстично. Той коментира, че това трябва да стане и при лекарствата, за да се въведат ясни правила и прозрачност.

Петър Москов каза за изключването си от ДСБ, че това е тъжна история, която е направена от другарски съд.

„Ако историята с изключването ми от ДСБ не беше толкова тъжна, щеше да е смешно. Недопустимо е да се прави такъв другарски съд. Комунистите, БСП не си позволяват да правят такива неща. Тъжно ми е, но моят род е свикнал с подобно отношение“, каза здравният министър в оставка.

Той се надява, че в следващия парламент ще бъде съставено правителство от ГЕРБ, РБ и ПФ.

„В следващия парламент се надявам да има подобна конфигурация като сегашното правителство – ГЕРБ, РБ и ПФ. Другото е нещо между БСП и ДПС, което ще бъде пагубно за държавата, прогнозира Москов“, категоричен е той.