Москва: Западните съюзници явно се опитват да навредят на руско-българското сътрудничество

„Предизвиква съжаление фактът, че парламентът на България все пак одобри внесения от правителството доклад“.

За състоянието на националната сигурност на Република България през 2016 г.“, в който Русия е посочена като една от заплахите за страната“.

Това пише в коментар на Департамента по информацията и печата на министерството на външните работи на Руската федерация, разпространен днес.

„Съдържащите се в него пасажи рязко противоречат на декларираните от сегашното правителство на Бойко Борисов да развива отношенията с Руската федерация в търговско-икономическата, енергийната и културно-хуманитарната сфера. Обърнахме внимание, че именно благодарение на незначителното мнозинство гласове на управляващата партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) документът е бил утвърден“, пише още в документа.

„Подчертаваме, че определянето на нашата страна като заплаха по никакъв начин не отговаря на настроенията на местното население: според проведено наскоро от българска социологическа агенция проучване, 85% от запитаните не намират в руската външна политика никакъв риск за България. Откъде тогава се появяват такива пасажи? Ако са подсказани от западните партньори, то те явно се опитват да навредят на българо-руското многопланово взаимоизгодно сътрудничество“, твърдят от руското Външно.

„При това е учудващо, че такива откровено русофобски документи се утвърждават от парламент, в който почти половината депутати (116 от 240) влизат в Групата за приятелство с Русия (според сайта на българското НС в групата влизат 120 народни представители, бел. ред.). Изглежда, че участието в нея на отделни парламентаристи не е признак за конструктивно и прагматично отношение към нашата страна. В частност, съпредседателят на тази група, депутатът от ГЕРБ К. Велчев е гласувал „за“ приемането на доклада. Бихме искали да запитаме, г-н Велчев, Вие страхувате ли се от нас?“, пише още в коментара.

„Русия има други представи за приятелството. Ако ще дружим, то трябва да е искрено“, завършва документът, публикуван от руското външно министерство.

Източник: Епицентър.бг