МС не даде 300 000 за Ботев, но даде 20 млн. на ДПС

Бюджетът и публичните финанси са финансите на всички българи, а не на премиера, министъра или МС.

Те не могат да се разпореждат с тези средства, зад гърба на парламента. Критикуваме Закона за публичните финанси още от 2016г., когато с една промяна в чл. 51 управляващите узакониха лоша бюджетна практика – зад гърба на Народното събрание да бъдат разпределяни средства, където прецени МС с постановление.

Това противоречи на Конституцията“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Търновалийски в сутрешния блок на БНТ.

Според него не е допустимо държавният бюджет за 2015 г да бъде променян 1300 пъти. Народният представител обясни, че когато една община има финансови проблеми, има различна процедура и може да се поиска безлихвен кредит от държавата.

Той подчерта, че има общини с одобрени планове за оздравяване, а други са в процедура.

„Парите, които отпуска МС, не са за оздравяване, а такива за улична мрежа, канализация, градинки и площадки“, допълни Търновалийски.

Той обясни, че през 2015 г, когато се е гледал бюджетът за следващата година, БСП предлага да се отпуснат 300 000 лв за паметник на Христо Ботев в Калофер.

Предложението е отхвърлено, но с първото постановление на МС средствата са дадени.

„Това означава, че който отиде и целува ръка, където е правилно, ще получи средствата. Другите – не. Това е недопустимо“, коментира депутатът. БСП разкри, че бонуси за 20,8 млн. лв. са получили тази година общини на ДПС.

Източник: 19min.bg