Мълния! Президентът Радев блокира министерските оставки

Мълния! Президентът Радев блокира министерските оставки.

Държавният глава Румен Радев блокира промените в кабинета, внесени от премиера Бойко Борисов.

Проблемът се оказа главен комисар Младен Мариов, който трябва с указ на президента да бъде освободен от поста си в МВР, за да стане вътрешен министър. Вчера предложението на правителството е изпратено до президента, но до този момент няма отговор, което стана ясно в началото на заседанието на парламента.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че в деловодството на Народното събрание не е внесен указ на президента Румен Радев, с който освобождава Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Поради тази причина тя предложи гласуването да отпадне.

„За“ предложението ѝ гласуваха 121 народни представители, 23 бяха „против“, а 32 се въздържаха.

„Ако указът бъде внесен в рамките на днешния ден, гласуването отново ще бъде включено в дневния ред“, посочи Караянчева.

Бойко Борисов внесе проекторешението си за кадрови промени в кабинета вчера.

Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев депозираха оставките си по настояване на премиера заради тежката катастрофа край Своге.

На тяхно място да назначат инж. Петя Аврамова за регионален министър, Младен Маринов като вътрешен министър и Александър Манолев като транспортен министър.

Ако се стигне до гласуване днес, коалиционните партньори – ГЕРБ и Патриотите, ще подкрепят оставките, а и новите министри. От БСП и ДПС вече обявиха, че ще гласуват против. Неясен остава вотът на Воля, от който обяче не зависи нищо.

Засега няма информация защо президентът блокира освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР и избирането му за вътрешен министър.

Оказа се малко прибързано и прессъобщението от МВР, което покани всички журналисти днес да проследят церемонията по предаването на властта веднага след гласуването в парламента.

Депутатите продължават работа с разглеждане на върнатите от президента промени в Административнопроцесуалния кодекс.

Източник: Епицентър.бг