Мустафа Карадайъ: Всеки, който е против България е против Турция

„Сега е моментът, всички ние, и християни, и мюсюлмани, всички етноси да дадем исторически урок на онези, които си мислят, че могат да ни надзирават, наставляват и разединяват”.

С тези думи от обръщението на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган се обърна към многохилядния митинг на ДПС председателят на партията Мустафа Карадайъ в кърджалийската община Кирково, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Нашият призив е „Да спасим България”, но първо трябва да победим омразата, за да спасим България трябва да спасим и светска Кемалистка Турция. Да докажем, че следваме завета на Левски, че времето е в нас, но и ние сме във времето. На 26 март ще дадем нашия принос, за да запазим устоите на светска Турция, такава каквато я създаде Кемал Ататюрк. Ние сме призвани да го направим”, каза лидерът на ДПС.

На митинга освен председателя на ДПС и водач на листата в Кърджали Мустафа Карадайъ присъстваха и Хасан Азис – втори в листата и кмет на Кърджали, кандидатите за народни представители за Кърджалийска област Альоша Синабов, Адлен Шевкед, Ерол Мехмед и Байрам Байрам, обласният председател на ДПС Кърджали Изет Шабан, евродепутатът Неджми Али и Ердинч Хайрула-член на ЦОБ.

Пред събралото се множество водачът на листата Карадайъ заяви: „На омразата ние ще противопоставим нашата истинска любов, онази любов за 100 години, за 1000 години към нашата родина, към нашите комшии към нашата Родина, както се пее в песента „Багдат“. Защото нито Местан, нито Гьокче, нито Таип могат да определят каква да бъде нашата любов към нашата Родина и нашите съседи. И с тази любов ще победим тяхната омраза”, емоционално се обърна към митинга лидерът на ДПС.

Карадайъ цитира думите на създателя на светска Република Турция Кемал Ататюрк, че всеки, който е против България е против Турция. „Всеки, който се опитва да противопоставя България и Турция, е против и България, и Турция”, заяви председателят на ДПС.

На митинга Карадъйъ заяви още: „Жертви, които дадохме през 70-те, 80-те години бяха в името на това да следваме завета на Левски, а именно „и християни, и мююсюлмани да живеем равни в нашата Родина. Карадайъ припомни, че „Тоталитарната власт не беше нито демократична, нито следваше завета на Левски, напротив нарушаваше го като сееше омраза, разделение и противопоставяне в обществото. През 1989 г. се обединихме и това обединение се нарича Движение за права и свободи. Застанахме с голи ръце против тоталитарната машина и докарахме демокрацията в нашата Родина. Сложно беше, но когато сме обединени можем, показахме го и го доказахме. Това е патриотизъм в действие, а не като онези патриоти чиито действия Съвета на Европа оценява като фашистки. Те сеят омраза, разделение и противопоставяне, нарушават завета на Левски”. И допълни: „В началото на 90-те години, когато етническата черга на Балканите гореше, ние взехме решение с нашето обединение и единство да тръгнем по пътя на демокрацията, чрез политически инструменти. Да следваме завета на Левски да живеем равни в нашата Родина. В началото на 90-те, когато Доган зададе посоката и каза че мястото на България е в ЕС, но за да стигнем до там първо трябва да влезем в НАТО”, каза Карадайъ и припомни думите на почетния председател Ахмед Доган, че „Пътят на България към Европа минава през Босфора”.

Председателят на ДПС Карадайъ бе категоричен че „чрез президентските избори искахме да предизвикаме промяна в управлението и успяхме, защото бяхме единни и заедно. Сега сме в ситуация на нова битка. В ситуация на нова възможност за победа, за да реализираме промяната, която искаме”.