МВФ: В България доходите са твърде ниски. Вдигайте ги!

България бележи силно икономическо възстановяване, но основното предизвикателство пред управляващите е да го превърнат в трайно и приобщаващо сближаване на доходите на хората към равнищата в по-богатите страни-членки на Европейския съюз.

Това е основната оценка на Международния валутен фонд след редовната му мисия в България, според публикуваните от Министерство на финансите заключения на експертите.

Постигането на тази цел изисква по-добро използване на публичните разходи, по-добро управление на държавните предприятия, включително и на Българската банка за развитие, и още по-силна рамка за финансова стабилност, препоръчват от фонда.

Основните политики и практики в надзора трябва да насърчават пазарно разпределение на спестяванията, което допринася за по-силния и устойчив растеж, докато в същото време служи като линия на защита срещу корумпирани бизнес практики, съветват от фонда.

МВФ подчертава подкрепата си България да се присъедини към механизма ERM II (борсов-валутен механизъм), за да стане част от еврозоната.

Ръстът на икономиката от 3,9% през 2016 г. ще се запази близък до тази стойност и през 2017 и 2018 г., потвърждават от финансовата институция. Те оценяват положително фискалната стратегия, заложена в бюджета за 2018 г.

Прогнозите за приходите с целеви дефицит от 1% от БВП за 2018 г. са разумни, подчертават от фонда. В същото време обаче те смятат, че има пространство за усъвършенстване на събирането на ДДС, за повишаване на имотните данъци и за намаляване на необявената работна дейност.

Източник: Епицентър.бг