МВР и ДАНС с опити да цензурират интернет. Говоренето срещу властта може да се окаже тероризъм

Депутатите приели на второ четене промени в Закона за противодействие на тероризма, където попадат под неговите удари и интернет страниците. От този закон става ясно, че МВР и ДАНС ще следят интернет пространството за сайтове, които подбуждат към тероризъм или, чрез които се разпространяват познания за извършването на тероризъм. Органите на реда ще имат право да спират достъпа до интернет на тези сайтове и да арестуват собствениците им.

За това съобщава Информационна Агенция „Фокус“.

Какво имат предвид под „тероризъм“ депутатите е вече друг въпрос. На пръв прочит всеки, като прочете „тероризъм“ и веднага се сеща за талибани с дълги бради, Ислямска държава, Ал Кайда и останалите ислямисти. Обаче под тероризъм се разбира още и всяко действие извън рамките на закона, което би довело до нараняване или смърт на политическия елит. Също под тероризъм може да се разбира и увреждането по всякакъв начин на сградите на властта. Това са само общи примери, понеже под „тероризъм“ се разбира всяко действие, което е насочено така или иначе срещу властта.

Това ще рече, че много български сайтове, които разпространяват алтернативни новини, които са насочени преди всичко срещу властимащите, ще може да бъдат представени, като разпространяващи „тероризъм“.

Например някой български националист се изкаже във Фейсбук, че депутатите са за дръвника и някоя алтернативна медия му публикува коментара, това може би ще се води за „тероризъм“. Националистът може би ще бъде обявен за „терорист“, а сайтът за разпространител на „тероризъм“.

По този начин алтернативните медии ще бъдат задължени да си налагат автоцензура и да цензурират свободата на словото, понеже всяка дума против депутата, може да се превърне в разпространение на тероризъм.

Константин Петков, Bultimes.bg