МВР не откри полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров

Министерството на вътрешните работи приключи с проверката за побоя над журналиста Димитър Кенаров и не откри никакви проблеми.

Всичко е приключило тихомълком още в началото на месец декември.

ФрогНюз припомня, че Кенаров бе пребит от полицията докато отразяваше националния протест на 2 септември. По време на първото Велико народно въстание се стигна до сериозна ескалация на напрежението. Часове след побоя пострадалият свидетелства, че няколко служители на реда са му нанесли удари, а тежките му травми личаха и през следващите дни. МВР обаче не смята така.

„Комисията по категоричен начин е установила, че няма данни, които да потвърждават и да дават основание за изразената загриженост относно предполагаема атака на българската полиция“, казват от СДВР в отговор на въпроси, изпратени от в. “Сега” по Закона за достъп до обществената информация.

Проверката е установила единствено, че служител на реда е извършил „административно нарушение във връзка с работа с документи“, заради което ще получи „съответното наказание“. Не е ясно обаче какво е нарушението. Санкцията също не се съобщава.

Случаят с пребития от полицаи журналист стигна дори до Европейския парламент. Всъщност МВР беше принудено да признае, че извършва проверка едва когато евродепутати изпратиха въпроси до вътрешния министър за побоя над Димитър Кенаров.

Източник: Фрог нюз